SMG, 10. 3. 2011

Tri slovenska gledališča na festivalu Perforations v La MaMi v New Yorku

V New Yorku bo od 11. pa do 20. marca potekal Perforations Festival New York, ki ga prireja hrvaški festival Perforacije v sodelovanju z znamenitim gledališčem La MaMa in na katerem bodo predstavljene najbolj prodorne odrske stvaritve z območja Balkana.
:
:

Out / foto Marcandrea

Slovenijo bodo na njem zastopala kar tri gledališča:

Najprej, 17. marca, bo Slovensko mladinsko gledališče odigralo projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, v naslednjih dveh zaporednih večerih se bo s štirimi projekti, Out (18. marca) ter Igra z zobotrebci, Invalid in Tonight I celebrate (vsi trije 19. marca) predstavila Via Negativa, 20. marca pa bo festival in slovensko navzočnost na njem zaokrožil Mini teater s performansom Ma and Al.

Za festival je bilo izbranih dvanajst produkcij iz petih držav, poleg Slovenije še iz Bolgarije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, ki bodo newyorškemu občinstvu »ponudile vpogled v sodobne smernice razmišljanja nekaterih najbolj provokativnih in vplivnih odrskih umetnikov s tega območja«, kot so zapisali organizatorji. Vse predstave bodo na sporedu v gledališču La MaMa.

http://www.perforationsny.com/

http://lamama.org/the-club/perforations-festival-new-york/

http://en-gb.facebook.com/people/Perforations-Ny/100002100564771


Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! / foto Žiga Koritnik

17. marec ob 22.00

Slovensko mladinsko gledališče

Oliver Frljić:

PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!

Režija: Oliver Frljić

Igrajo: Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl

Predstava se je že udeležila festivalov MES v Sarajevu, MOT v Skopju, Dnevi satire v Zagrebu in Mednarodnega festivala malih odrov na Reki, na Borštnikovem srečanju v Mariboru pa je prejela nagradi za izjemno kolektivno stvaritev (avtorska ekipa) in nagrado za mladega igralca (Uroš Kaurin). V prihodnjih mesecih se ji obetajo še nova gostovanja (Teden slovenske drame, Bratislava, Novi Sad, Helsinki).

Pred gostovanjem v New Yorku si jo bo 11. marca mogoče ogledati še v Ljubljani!

http://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-201011/preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine/opis/ 

***
18. marec ob 22.00

Via Negativa

OUT


Avtorji: Katarina Stegnar, Gregor Zorc, Darko Japelj, Sanela Milošević, Kristian Al Droubi, Petra Zanki, Boris Kadin, Rok Matek, Uroš Kaurin, Nataša Živković, Bojan Jablanovec
Koncept, režija: Bojan Jablanovec


O napuhu med gledalcem in izvajalcem. Out je igra s predvidevanji izvajalca in s pričakovanji gledalca. Performans preizkuša, kako bosta gledalec in izvajalec svoje vloge odigrala v situaciji, ko ni več jasno, kaj lahko drug od drugega pričakujeta.

http://vntheatre.com/projekti/predstave-2002-2008/out/predstava/

***
19. marec ob 22.00

Via Negativa


Trije performansi iz serije Via Nova: Igra z zobotrebci (dokumentarni performans o »Srbu in Hrvatu, ki se režeta na odru«), Invalid (plesni performans z zdrobljenimi koleni) in Tonight I celebrate (koncert za performerja in njegovo publiko).

IGRA Z ZOBOTREBCI
Dokumentarni performans Borisa Kadina in Kristiana Al Droubija
 
Zamisel in besedilo: Boris Kadin, Kristian Al Droubi in Bojan Jablanovec
Izvajalca: Boris Kadin in Kristian Al Droubi
Režiser: Bojan Jablanovec


http://vntheatre.com/projekti/serija-via-nova/igra-z-zobotrebci/predstava/


Invalid / Foto Marcandrea

INVALID

Plesni solo Primoža Bezjaka

Zamisel: Primož Bezjak in Bojan Jablanovec
Izvajalec: Primož Bezjak
Režija: Bojan Jablanovec

http://vntheatre.com/projekti/serija-via-nova/invalid/predstava/ 


TONIGHT I CELEBRATE

Koncert za Uroša Kaurina in njegovo publiko

Zamisel: Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec
Besedilo in režija: Bojan Jablanovec
Izvajalca: Uroš Kaurin in Tomaž Grom


http://vntheatre.com/projekti/serija-via-nova/tonight-i-celebrate/predstava/

Via Negativa se je do zdaj med drugim predstavila na naslednjih pomembnih gledaliških festivalih: La Biennale di Venezia, Kampnagel Hamburg, Hebbel am Ufer Berlin, New Territories Glasgow, Bit Teatergarasjen Bergen, Monty Antwerpen, Vie Scena Contemporanea Modena, Natura dei teatri Parma, Volkstheater Wien, Frascatti Amsterdam, Mantica Cesena, Contemporary drama Budapest, Rencontres Marseille, Small Inventory Prague, Eurokaz Zagreb, Infant Novi Sad, Fiat Podgorica, Mot Skopje itd.  

***
20. marec ob 20.00

Mini teater

MA & AL

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić


Ma in Al / foto Jesenko Rasol

Predstava je bila od svoje premiere v Franciji, uprizorjena v Dubrovniku, Ljubljani, in Zagrebu. Zaradi radikalnega koncepta in izjemne igralske interpretcije je izzvala ogromno zanimanje občinstva in strokovne javnosti (revija Maska ji je posvetila dolg esej kot enkratnemu spoju postdramskega gledališča in performansa). Mini teater je s predstavo gostoval tudi na Borštnikovem srečanju, mednarodnem gledališkem festivalu v Ankari, v Podgorici ter na Festivalu Skupi v Skopju, kjer je osvojila glavno nagrado. Po gostovanju v New Yorku jo čakajo še gostovanja v Nemčiji, Italiji in na Kubi.

http://www.mini-teater.si/client.si/index.php?table=articles&ID=2312

 

New York, Via Negativa, SMG, Mini teater, La MaMa, Perforations, ZDA