STA, 3. 4. 2023

Transgeneracije bodo v CD predstavljale umetniško produkcijo mladih

Po krajšem zatišju, nastalem zaradi epidemičnih razmer, se v Cankarjev dom (CD) danes vrača festival Transgeneracije, ki spremlja in spodbuja umetniško produkcijo dijakov ter jo predstavlja drugim generacijam. Do 14. aprila bodo dijaki pod mentorstvom večinoma profesionalnih ustvarjalcev prikazali gledališke in plesne produkcije ter vizualna dela.
:
:

Foto: Pixabay

Festival bo ponudil 12 gledaliških in plesnih produkcij ter približno 100 likovnih, fotografskih, stripovskih in video del. Razstavo likovnih, fotografskih in video del bodo odprli 5. aprila v prvem preddverju, po zaključku festivala pa bo na sporedu še koncert zasedbe Koala Voice v Klubu CD.

Tradicionalni festival dijaškega ustvarjanja je v okviru spodbujanja ustvarjalnosti in ustvarjanja prostora za izražanje namenjen prikazu gledališke, plesne, literarne, likovne, fotografske in video ustvarjalnosti dijakov iz vse Slovenije. Je prostor srečevanja mladih z različnimi umetniškimi izrazi, stališči in idejami, ki jih druži želja po ustvarjalnosti.

Njihova dela ocenijo in izberejo selektorji, priznani strokovnjaki z različnih področij umetnosti. Letos je dela dijakov iz likovne umetnosti izbiral Arjan Pregl, iz fotografije Miha Colner, gledališke predstave Katja Markič, Matej Bogataj in Jernej Gašperin, plesne Meta Lavrič, video dela pa je izbiral Gorazd Trušnovec, so sporočili iz CD.

Dolgoletni selektor gledališkega dela Bogataj je prepričan, da so Transgeneracije s strokovno selekcijo in žirijo pomemben festival, saj so ogledalo kreativnega vrenja, ki nastaja v gledaliških krožkih in umetniških srednjih šolah z igro ali gledališko vzgojo kot sestavnim delom svojega učnega programa.

"Festival Transgeneracije poskuša spodbujati različne vidike gledališke ustvarjalnosti, stališča mladih vrednotimo višje kot morebitno približevanje izvedbe profesionalnim standardom. S tem spodbujamo ne le gledališke veščine, temveč tudi zavzetost za gledališče, spoznavanje izraznih možnosti in s tem, če že ne dejavnih ustvarjalcev, vzgajamo vsaj dejavne gledalce," je povedal ob festivalu.

Na programu so med drugim avtorska predstava Prve gimnazije Maribor #Hotdonki po motivih Cervantesovega Don Kihota, predstava Gimnazije Poljane Ne bo / Glave se pere na 90 ter predstava po besedilu Tomislava Zajca Svinje v izvedbi Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana. Nekatere bodo izvedene zunaj CD.

CD, Transgeneracije