SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 16. 7. 2019

Tomi Janežič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je režiser Tomi Janežič, ki je bil leta 2018 za režijo predstave Ubu, ki jo je na oder postavil v gledališču Trøndelag v Trondheimu, nominiran za nagrado Ut-Awards za gledališko predstavo leta. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Tomiju Janežiču.

Tomi Janežič / Foto: Katja Legin

Gledališki režiser Tomi Janežič je doslej sodeloval s skoraj vsemi slovenskimi gledališči, redno pa deluje tudi na odrih v tujini. Je redni profesor na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, predaval pa je tudi na številnih univerzah v tujini ter na množici seminarjev, delavnic in konferenc s področja gledališča, igre in psihodrame.

V gledališču deluje kot avtor, preizkusil se je tudi v vlogi dramaturga, glasbenega soustvarjalca, oblikovalca svetlobe in zvoka, uveljavil pa se je predvsem kot režiser. Režira tako uprizoritve klasičnih dramskih besedil (Sofoklej, Shakespeare, Čehov) kot tudi (dramske) tekste modernih in sodobnih avtorjev (Georg Büchner, Mihail Afanasjevič Bulgakov, Conor McPherson, Andrej Tarkovski …).

Gledališče razumem kot skupinski proces, tudi vsak gledalec gre skozi oseben proces, ker v resnici ogromno dela. (Tomi Janežič, RTVSLO, 2018)

Za svoje delo je prejel številne nagrade: leta 1995 študentsko Prešernovo nagrado za režijo Genetevih Služkinj, leta 1998 posebno Borštnikovo nagrado za režijo Kralja Ojdipusa, leta 2000 pa nagrado zlata ptica za gledališko ustvarjanje. V zadnjih letih se je zelo uveljavil v tujini, kjer je prav tako prejel vrsto nagrad: na Norveškem, v Srbiji, Rusiji, na Češkem, Madžarskem, v Italiji, Črni gori, Bosni, na Hrvaškem …

V sezoni 2018/2019 se je po desetih letih vrnil na slovenske odre in na oder Slovenskega mladinskega gledališča postavil deseturno predstavo še ni naslova, ki je nastala po dramski predlogi Simone Semenič in besedilu, ki so ga med nastajanjem predstave prispevali igralci sami. Predstava je uvrščena v tekmovalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.

Še več o Tomiju Janežiču pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Tomi Janežič

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 9. 2021
Portal Kritika. Pogovor z Rokom Andresom, urednikom portala Kritika
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 8. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Peer Gynt
Bunker/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 5. 2020
Zavod Bunker na spletu