STA, 28. 2. 2024

Tomašik z novim plesnim solom Roke, ki me nikoli niso poznale

V Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu bo v sredo, 28. 2., ob 20. uri premiera nove solo predstave Roke, ki me nikoli niso poznale v koreografiji Charlieja Brittaina in izvedbi performerja in sokoreografa Milana Tomašika. Predstava se osredotoča na interakcijo med bivanjem v realnem času in uresničevanjem brezmejnih možnosti gibanja.
:
:
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka
Foto: Vladimír Veverka

Po trilogiji odmevnih solističnih del Within, Off-beat in Solo je to Milan Tomašikova prva solo predstava, pri kateri je avtorstvo konceptualno in koreografsko deljeno, so za medije zapisali v Cankarjevem domu.

Delo preučuje, kako preteklost zaobjame prihodnost, izcejajoč čas v gibanje in gibanje v čas ob nenehnem samopreoblikovanju skladno z novimi krivuljami, podobami in intenzivnostjo. Brezkončno razpirajoče se možnosti in potencialnosti se uresničujejo med izvajalčevim raziskovanjem večplastnosti prezence, piše v sporočilu za javnost.

Tomašik v svojih umetniških delih uporablja gibanje, ki obarva načine gibalnega utelešanja, vključno z nevidnimi vibracijami. Osrednji izziv ustvarjalcev je bil ustvariti predstavo, ki je po eni strani inovativna kot celota in uprizorjena tako, kot je bil osmišljen sam koncept: v sobivanju materialnih in nesnovnih komponent, je zapisal Tomašik.

Charlie Brittain je o soustvarjanju predstave dodal da je bil ustvarjalni proces predstave izpolnjujoč in pomemben, dal mu je prostor in čas za poglobljeno preizpraševanje plasti lastnega kreativnega procesa, ter priložnost za drzne umetniške podvige v partnerstvu. Dodal je še, da ju med sodelovanjem prevzemajo podobna vprašanja in se posledično usmerjata k raziskovanju vrste vidikov ustvarjalnega procesa.

Izvirno glasbo sta soustvarila Jakub Mudrak in Eduardo Raon.

Ponovitvi bosta še v četrtek in petek, obakrat ob 20. uri. Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota in soprodukciji Cankarjevega doma.

Roke ki me niso nikoli poznale, Charlie Brittain, Milan Tomašik, CD