Maska, 21. 1. 2011

Teja Reba: 650 izkušenj

Vabljeni na predstavo z naslovom 650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano), ki bo premierno na sporedu jutri, 22. januarja 2011 ob 19. uri v Stari mestni elektrarni.

foto Eikoh Husoe

K umirajočemu gozdu, k umirajočemu plesu, naproti luči, naproti smrti in naproti niču.”
(Tatsumi Hijikata)

Po uspešnem projektu Med nama (soavtorstvo z Lejo Jurišić) se Teja Reba loteva raziskave na osnovi Hijikatovega ustvarjanja.

650 izkušenj (zgodovine telesa, ki se ni bilo oropano) je nadaljevanje rekonstruiranja Hijikatovega dela (začetek je bil del predstave Fake it ! Janeza Janše). Hijikata je japonski koreograf, plesalec in pisec, poznan kot izumitelj plesa butoh v šestdesetih letih prejšnega stoletja. Hijikata nekega dne izjavi, da se butoh lahko zgodi povsod. Postavljeno je bilo torej vprasanje kaj in kje je ta povsod. Vendar kako raziskati  (skoraj v nekem  arheološkem smislu) ustvarjalno delo umetnika, ki je živel v popolnoma drugem času in na drugem koncu sveta? Ali ni vsak poskus rekonstruiranja mogoč in nemogoč hkrati?

Predstava je nastala v okviru programa Dramaturgija plesa / Kontinuirana dramaturgija. Program je nastal na podlagi analize potreb v sodobno plesni skupnosti, kjer se je izkazalo, da si tako ustvarjalci kot tudi producenti uprizoritvenih umetnosti želijo poglobiti znanje na področju dramaturgije plesa in pogosteje kontinuirano ustvarjati z usposobljenimi strokovnjaki s tega področja.

Ponovitvi: 23.1. in 24.1. ob 19.00, Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana

Koncept/Concept: Teja Reba
Avtorstvo/Authors: Teja Reba, Loup Abramovici
Dramaturško svetovanje/Dramaturgic consulting: Petra Veber
Scenografija, luč/Set design, lighting design: Petra Veber
Tehnični direktor/Technical director: Igor Remeta
Izvršni producent/Executive producer: Žiga Predan
Produkcija/Production: Exodos Ljubljana
Koprodukcija/Co-production: Maska Ljubljana