SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 8. 7. 2019

Tamara Avguštin in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Tamara Avguštin, prejemnica Borštnikove nagrade za mlado igralko za vlogo v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Tamari Avguštin.
:
:

Tamara Avguštin / Foto: Peter Uhan

Tamara Avguštin se je na odrskih deskah prvič preizkusila na Loškem odru v rodni Škofji Loki. Leta 2017 je prejela Severjevo nagrado za igralske stvaritve študentov dramske igre za vlogo Joan v Mametovi Seksualni perverziji v Chicagu (režija Tin Grabnar, MGL in AGRFT, 2017). Doslej je sodelovala v produkcijah AGRFT, Cankarjevega doma, SNG Drama Ljubljana, SSG Trst, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Mini teatra. Dvakrat je sodelovala z režiserko Mojco Madon (Džroazanmo, CD, AGRFT, 2016; Plešasta pevka, SSG Trst, 2017) in z režiserko Mirjano Medojević (Visoška kronika, SNG Drama Ljubljana, 2018; Mojster in Margareta – Gledališki evangelij Margareta, LGL, 2018).

Pomembno pa je, da si dovolj odprt, radoveden in da si priznaš stvari, ki si jih sicer ne bi. (Tamara Avguštin, Mladina, 2019)

V SNG Drama Ljubljana je sodelovala v uprizoritvah Visoška kronika, Ali: Strah ti pojé dušo (tu je odigrala kar tri vloge), O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni in Ponorela lokomotiva. Poleg gledališča jo zanima tudi film – igrala je v kratkem eksperimentalnem filmu Sanjsko stanje in bila soscenaristka kratkega igranega filma Avdicija.

Še več o Tamari Avguštin pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Tamara Avguštin

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 22. 7. 2021
Režiserka, ki je doma na največjih evropskih odrih
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 4. 2020
Ukrepi v podporo uprizoritvenim umetnostim v (in po) času epidemije
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 7. 2019
Vesna Pernarčič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju