STA / Jasmina Vodeb Baša, 20. 3. 2022

Lutkarji po vsem svetu 21. marca praznujejo svetovni dan lutk

Letos je mednarodno poslanico pod naslovom Morje spisala indijska lutkovna ustvarjalka Randžana Pandej, avtorica slovenske pa je študentka dramaturgije Tajda Lipicer.
:
:

Foto: Pixabay

Randžana Pandej je v mednarodni poslanici poudarila pomen zgodb, ki jih je povezala s simboliko morja. "Morje pripovedovalce in njihove zgodbe že od nekdaj nosi z ene obale na drugo, z enega otoka na drugega, z ene celine na mnoge. Zgodbe so se tako med seboj prepletle, se prepojile s številnimi zmesmi kultur ter postale čarobne in nesmrtne," je zapisala.

"Morje ves čas navdihuje zgodbe, ki so polne morskih zmajev, morskih deklic in najrazličnejših domišljijskih bitij. S teh vodnih poti so princese in pirati, mornarji in trgovci prinesli skrinje zakladov, pripeljali izurjene obrtnike, dvorne norčke in eksotične izdelke, seveda pa tudi velike mitologije, zajete v delih, ko so Mahabharata, Ramajana, Sagar Manthana, Sindbad pomorščak, Potovanje na zahod, Tisoč in ena noč ter druga, s katerimi so se srečevali na popotovanjih med različnimi kulturami," je naštela.

Spomnila je še na pomen morja, ki "ostaja čarobno in skrivnostno ter se dotika življenj milijonov ljudi na našem planetu. Napaja, ohranja in vznemirja domišljijo vsakogar. Ocean je sila, iz katere izvira vse življenje na tem planetu". Ob tem je opozorila na današnjo resničnost, ki je po njenih besedah pretresljiva. "Morje je zdaj naša skrajna meja - zadnja meja med nami in uničenjem življenja, kot ga poznamo. Dandanes je morje onesnaženo, z zadnjimi močmi se oklepa življenja, davijo ga mreže pohlepa in malomarno odvrženi odpadki. Postalo je le še mlaka, polna smeti, v kateri umirajo korale in morska bitja. Vsak od nas je na del te žalostne resničnosti," je zapisala Randžana Pandej. Kot meni, je izziv za vse današnje pripovedovalce zgodb, da obudijo spoštovanje do morij na planetu. "Združimo naše talente in se posvetimo tej posebni nalogi. Zdaj!," je pozvala.

Tajda Lipicer je v slovenski poslanici spomnila, da sta minili skoraj dve desetletji, odkar se je leta 2003 na pobudo svetovnega združenja lutkarjev Unima 21. marec v koledar zapisal kot svetovni dan lutk. V tem času se je na področju slovenskega lutkarstva zgodilo veliko - odprtje Lutkovnega muzeja na ljubljanskem gradu, znova je začela izhajati revija Lutka, zaživela je Kritiška platforma sodobnega lutkarstva ECPCP, je naštela.

V poslanici je omenila vrsto razlogov za praznovanje dneva lutk. Niz uvaja razlog: "Ker je pomembno, da ima lutkovna umetnost, ki je na področju gledališča marginalizirana, svoj dan.

Eden od razlogov je lutka, ki "v pozornih rokah animatorja postane posvečen predmet - tisti znak posvečenega in obrednega, ki je vpisan v matico zgodovine lutkovnega gledališča", spet drug lutkarstvo: "Ker gre za umetnost, za katero ni zgolj naključje ali trivialno dejstvo, da je navdihnila imena, ki jih danes pojmujemo kot pionirje sodobnega gledališča" ter ker gre za "umetnost, ki ne postavlja meja na podlagi razlik, temveč te zaobjema v svojo umetniško govorico in komunicira večjezično".

Zadnji v vrsti razlogov je oseben. Kot zapiše, bi se rada poklonila tej umetnosti in njenim ustvarjalcem, zaradi katerih se ji je v zadnjih mesecih povrnila vera v to, kar počne. "Ker je okolje, v katerem sem imela priložnost (so)ustvarjati, inspirativno, sprejemajoče in stimulativno. Ker me je spodbudilo k stvarem, na katere sicer zaradi dvomov in negotovosti nikoli sploh pomislila ne bi. Ker sem se počutila dobrodošlo...," je naštela. Čas, preživet z lutkovno umetnostjo, ji je dal nekaj, česar se bo, kot je poudarila, oklepala in k čemur se bo v spominu vračala vedno znova.

Nekaj besed ob dnevu lutk je zapisala tudi predsednica Unime Slovenija Martina Maurič Lazar. Ob vsem težkem in temačnem je spomnila na vzgojo otrok: "Učimo jih veselja, s katerim lažje preživimo, ko nam je težko. Telesnega dotika, ki nas varuje pred boleznijo in hudobijo. Petja, ki nam odpre in pomiri srce in telo. Besed, s katerimi lahko opišemo lastne misli in občutja, da se med seboj tesneje povežemo. Učimo jih vsega lepega," je zapisala.

Prepričana je, da ljudje verjamemo, da otrok obkrožen s pravljicami, pesmijo in ljubeznijo nikoli ne bo prijel za orožje. "To je vse. To imamo. In gremo naprej. Vstanemo in gremo naprej. Gradimo, pišemo, pojemo, igramo. To imamo. To je vse. Na odrih smo gradivo in vezivo stvarnosti. Odsevamo, gradimo vzporedni svet, prenašamo veselje in žalost. To imamo. To je vse. Iz kosov lesa naredimo živ čudež. To imamo. To je vse," je poudarila.

Svetovni dan lutk, 21. marec, je Mednarodno združenje lutkarjev Unima odobrilo leta 2002 v Atlanti. Prvo sporočilo je bilo poslano v svet leta 2003, od tedaj dan praznujejo po vsem svetu.

Svetovni dan lutk, Tajda lipicer