STA, 11. 5. 2024

Svobodna dunajska republika na letošnjih Dunajskih slavnostnih tednih

Dunajski slavnostni tedni, priljubljeni festival sodobnih umetnosti, bodo letos potekali med 17. majem in 23. junijem in ponudili razgiban program. Letošnja izvedba festivala se bo od minulih precej razlikovala. Pod vodstvom novega intendanta, švicarskega režiserja Mila Raua bodo na odprtju razglasili Svobodno dunajsko republiko.
:
:

Foto: Pixabay

Ta bo po besedah Raua umetniška republika od vseh za vse. S tem se, kot so navedli v ljubljanski Mednarodni pisarni mesta Dunaj, odpira novo poglavje v dolgi in pestri festivalski zgodovini.

Dunaj se bo s Svobodno dunajsko republiko za dobrih pet tednov spremenil v središče pogovorov in pogajanj o postkapitalistični prihodnosti, v katerem se bodo srečali umetniki, intelektualci in različna gibanja z vsega sveta. Na pestrem programu so med drugim predstave Nobelove nagrajenke za literaturo, avstrijske književnice Elfriede Jelinek, madžarskega režiserja Kornela Mundruczoja, poljske umetnice Agnieszke Polske, Brazilke Christiane Jatahy in številnih drugih.

Do 23. junija se bo zvrstilo skoraj 50 različnih produkcij in projektov, številni dogodki so participativni in brezplačni.

Posebnost letošnje izdaje Dunajskih slavnostnih tednov je tudi Svet republike, ki ga sestavlja 20 mednarodnih umetnikov, aktivistov, intelektualcev in 80 prebivalcev Dunaja. Svet bo kritično spremljal celoten festival in ob torkih in sredah debatiral o prihodnosti politike, kulture in gledališča, se spraševal, od kod prihaja in kam se steka projektni denar, o smiselnosti bojkotov, odnosu globalnega festivala do trajnostnih načrtov ter številnih drugih temah. Ob koncu festivala bodo pripravili tako imenovano Dunajsko deklaracijo, ustavo nove republike, ki bo veljavna naslednja štiri festivalska leta.

Festival se bo začel prihodnji petek pred dunajsko Mestno hišo. To bodo osvetlili s spektakularnimi vizualizacijami. Na odprtju bodo nastopili številni umetniki in aktivisti. Slovenija bo zastopana z zborom dunajskega Kluba slovenskih študentk in študentov. Sicer na otvoritveni prireditvi poleg Jelinek pričakujejo tudi zvezdo nemške literature Kim de l'Horizon in ruske glasbene aktivistke Pussy Riot.

Avstrija, Dunaj, Dunajski slavnostni tedni