STA, 23. 12. 2022

Švicar Stefan Bachmann na čelo dunajskega Burgtheatra

Direktor nemškega gledališča Schauspiel Köln Stefan Bachmann bo leta 2024 prevzel vodenje dunajskega Burgtheatra. 56-letni švicarski režiser in gledališki menedžer bo tako na Dunaju zamenjal koroškega Slovenca, 61-letnega Martina Kušeja.
:
:

Foto: Pixabay

Avstrijska državna sekretarka za kulturo Andrea Mayer se je ob novici o novem direktorju Burgtheatra zahvalila Kušeju za vodenje gledališča v težkem obdobju pandemije covida-19, a dodala, da jo je Bachmann v postopku prijave izjemno prepričal in je po njeni oceni prava oseba, ki lahko v obdobju velike negotovosti občinstvo pritegne nazaj v gledališče, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Bachmann je že doslej sodeloval z Burgtheatrom kot režiser, kjer je v preteklosti pripravil nagrajene predstave, med drugim leta 2012 Winterreise (Zimsko potovanje) Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek. Večkrat so ga tudi povabili na berlinski Theatertreffen s predstavami različnih gledališč, nazadnje leta 2021 s predstavo Maxa Frischa Graf Öderland, ki jo je pripravil za Theater Basel in münchenski Residenztheater.

Kušej se je leta 2019 z mesta vodje münchenskega gledališča Bayerische Staatsschauspiel preselil na Dunaj. Zaradi zaprtja javnega življenja v času pandemije covida-19 je lahko le delno uresničil svoje načrte o Burgtheatru kot odprtem, mednarodnem gledališču. Spopadajo se je tudi z izgubo obiskovalcev, še navaja dpa.

Burgtheater, Avstrija