CD, 23. 12. 2011

Švedski CIRKUS CIRKÖR - cirkus čarobnosti in srčnosti, konec decembra v CD

Švedski Cirkus Cirkör konec meseca prihaja v Ljubljano s svojo najnovejšo predstavo Nosi jih kot krono, zadnjim delom trilogije o človeškem telesu in njegovih skrivnostih. V Cankarjevemu domu bodo tudi na silvestrski večer! S svojo čarobnostjo, srčnostjo ter vrhunskimi cirkuškimi točkami so osupnili in navdušili slovenske gledalce že leta 2004 s predstavo 99% neznano.
:
:

Nosi jih kot krono / Foto Mats Bäcker

Tragikomična in absurdna predstava Tilde Björfors raziskuje kaos in red ter kako tveganje spremeniti v priložnost. Svoje neuspehe, strahove in pomanjkljivosti lahko pološčimo ter jih nosimo s ponosom, kot krono.
 
Nosi jih kot krono je zadnja predstava v trilogiji Cirkusa Cirkör o telesu. Prvi del, 99 % unknown, je občinstvo popeljal na potovanje v notranjost človekovega telesa, med celice in nevrone. Inside out se je osredinjala na srce in Nosi jih kot krono pa išče red v nasprotju med levo in desno možgansko polovico.
 
Na vrtljivem odru se cirkuški umetniki gibljejo v svetu iluzije, igre senc, metanja nožev, akrobatike, žongliranja in drame. Šest nenavadnih likov, ki vzbujajo vtis, da so najbolj osamljeni ljudje na svetu, se spoprijema z osebnimi dilemami.

Predstava Tilde Björfors staplja humor in čutnost, filmske odlomke, ki bi jih lahko posnel francoski režiser Jean-Pierre Jeunet, in vrhunske cirkuške točke, ki osupljajo gledalce. ... Iz Cirkusa Cirkör odideš s popolnoma novim pogledom na cirkuško umetnost in na življenje, sam sem dejansko odnesel peščico lastnih zamisli za izpodbijanje zakona težnosti. Gre za predstavo, ob kateri si vrtoglav, pretresen in srečen obenem. (Rikard Loman, DN Kultur&Nöje)
 
Cirkus Cirkör je bil ustanovljen v Stockholmu leta 1995 kot neodvisna sodobna cirkuška skupina, katere navdih je bila želja spremeniti svet. Razvijal se je opogumljen z razburljivo akcijo, predrznim humorjem in drzno predanostjo, delovni orodji, na katerih je zasnovan, pa sta umetnost in izpopolnjevanje. Leta 2005 je Cirkus Cirkör postala ustanova z dvojno vlogo negovati cirkus kot umetniško obliko in spodbujati prihodnji razvoj skupine Cirkus Cirkör.