STA, 11. 9. 2013

SSG Trst v novi sezoni ljubezensko obarvano

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu se v prihajajoči sezoni osredotoča na temo ljubezni. Umetniška vodja Diana Koloini je sestavila program, ki ga sestavljajo predstave Plemena, enodejanki Dvorišče in Koli, Striček Vanja ter Pet modernih no dram.
:
:

SSG Trst

Sezono, ki bo ponudila štiri uprizoritve SSG Trst, bo novembra uvedla uprizoritev ene najuspešnejših dram britanske sodobne dramaturgije Plemena Nine Raine v režiji Matjaža Latina. Besedilo iz leta 2010 obravnava temo drugačnosti in pomena komunikacijskih ter izraznih sredstev, ki se uveljavljajo znotraj družbe in družine, z zgodbo o ljubezni med gluhim fantom in dekletom iz gluhoneme družine, so v sporočilu za javnost zapisali v tržaškem gledališču.

Januarja bo režiser Marko Sosič na mali oder postavil dve sodobni, izrazno zaostreni italijanski enodejanki Dvorišče in Koli Spira Scimoneja, ki v svojih delih govori o malih ljudeh v negotovem svetu v niansah absurda.

Ivica Buljan se bo spustil v rusko dramatiko z uprizoritvijo drame Striček Vanja Antona Pavloviča Čehova, ki slika podobe iz življenja ruske inteligence na podeželju s protagonisti izgubljenih življenj in nerealiziranih hrepenenj.

Hišne uprizoritve bo maja v režiji Mateje Koležnik sklenil vpogled v japonsko dramatiko s Petimi modernimi no dramami kontroverznega japonskega avtorja Yukia Mishime, ki z dramami o nemogoči ljubezni približa klasični japonski repertoar zahodni estetiki.

V SSG Trst tudi v prihajajoči sezoni pripravljajo abonmajske sklope. Vsak sklop bo poleg osnovnega programa - štirih hišnih produkcij, Nevihte Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi MGL Ljubljana ter Sljehernika Iztoka Mlakarja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, vključeval še izbirni program.

Tako si bodo obiskovalci, ki bodo izbrali modri program, lahko ogledali še Dvom Prešernovega gledališča Kranj v režiji Alena Jelena, v sodelovanju z Artisti Associati - Circuito Regionale danza Electric city v produkciji eVolution Dance Theatre, Nevarna razmerja SNG Drame Maribor v režiji Aleksandra Popovskega ter v sodelovanju z Glasbeno matico opero Gorenjski slavček SNG Opera in balet Ljubljana v režiji Vita Tauferja. Slednjo si bodo abonenti lahko ogledali v Operi Ljubljana.

V zelenem programu bo gledališče v sodelovanju z Artisti Associati - Circuito Regionale danza ponudilo Contemporary tango koreografinje Milene Zullo v produkciji Balletto di Roma, poleg tega pa še koncert Magnifica & srbskega vojnega orkestra Stanislav Binićki, Sen Prešernovega gledališča Kranj v režiji Koležnikove ter Hamleta SNG Drama Ljubljana v režiji Eduarda Milerja.

Rdeči program bo ponudil Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta Gledališča Koper v režiji Jake Ivanca, predstavo Andreja Rozmana Roze Passion de Pressheren v koprodukciji Rozinteatra in KUD France Prešeren, v režiji Primoža Ekarta Marlene Dietrich v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, ŠKUC gledališča in zavoda Imaginarni ter glasbeno-gledališki projekt Janje Majzelj Krizantema na klavirju v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.