SSG Trst, ZDUS, 1. 2. 2017

Prireditve ob 100-letnici rojstva Jožeta Babiča

Ob stoletnici rojstva igralca, gledališkega in filmskega režiserja Jožeta Babiča je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v znamenju obletnice povezal ustanove, ki so bile na katerikoli način povezane z umetnikom ali skrbijo za vrednotenje in ohranitev njegove dediščine.
:
:

Jože Babič / Foto: Arhiv SSG Trst

S skupno pobudo, v sklopu katere je vsaka sodelujoča organizacija samostojno poskrbela za različne vsebine, bodo umetnika počastili  Slovenska kinoteka, Muzej slovenskih filmskih igralcev Divača, Slovenski filmski center, Slovenski gledališki inštitut, Kinoatelje Gorica, Kosovelov dom Sežana, SNG Maribor – drama, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst, saj je bil Babič eden od soustvarjalcev zgodovine in umetniške podobe tudi tega gledališča.

Jože Babič se je rodil 13. februarja 1917 v Povžanah pri Materiji. Leta 1922 se je družina preselila v Maribor, kjer je obiskoval osnovno šolo in nato Državno trgovsko akademijo, ki pa jo je zaradi svoje politične aktivnosti moral končati izredno. Vzporedno je obiskoval gledališko šolo Vladimirja Skrbinška in sodeloval v amaterskih gledaliških skupinah Svoboda in Vzajemnost. Tik pred začetkom 2. svetovne vojne je prevzel vodenje gledališča na Ptuju. Po osvoboditvi se je vrnil na Ptuj, v sezoni 1945/46 pa je prestopil v SNG Maribor. Tu je ostal do leta 1947, ko se je pridružil Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu, kjer je najprej ustvarjal kot igralec in režiser, v sezoni 1954/55 pa je prevzel tudi vlogo umetniškega vodje, ki jo je opravljal do konca desetletja. Po nekajletnem obdobju v svobodnem poklicu je leta 1969 ustanovil Primorsko dramsko gledališče v Novi Gorici in bil do leta 1974 njegov direktor in umetniški vodja. V študijskem letu 1982/83 je postal honorarni predavatelj filmske režije in igre na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Pomemben pečat je pustil tudi v slovenski filmski zgodovini. Posnel je šest celovečernih filmov, od tega štiri za slovenske producentske hiše (Tri četrtine sonca, Veselica, Po isti poti se ne vračaj, Poslednja postaja) ter po enega na Hrvaškem (Trčenje na vzporednicah) in v Bosni (V spopadu).

Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, med drugim zlato (Tri četrtine sonca) in srebrno (Veselica) areno na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju, Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke, filmske in televizijske režije ter Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

Program prireditev ob obletnici rojstva v Sloveniji in Italiji vsebuje predvajanja filmov, pogovore, gledališke predstave, kot tudi odkritje spominske plošče 10. februarja v Povžanah.

V Slovenskem stalnem gledališču bo 4. marca na sporedu pogovor, ki ga bo moderiral novinar Dušan Udovič; o človeku in umetniku Jožetu Babiču bodo ob tej priložnosti spregovorili znameniti tržaški kulturniki in gledališčniki, ki so z njim sodelovali in ustvarjali. Sledilo bo predvajanje filma iz leta 1965 Po isti poti se ne vračaj, v sodelovanju s Kinoateljejem. Tržaško gledališče bo 10. marca posvetilo spominu na Babiča tudi premiero nove uprizoritve, Teorema Pier Paola Pasolinija, v režiji Sebastijana Horvata.   

Povezava: Program prireditev ob stoletnici rojstva (PDF)

Povezani dogodki