STA, 5. 4. 2012

Sredi aprila sodobni ples tudi v gorenjski prestolnici

Festival Gibanica, slovenska sodobnoplesna platforma in Mreža sodobnega plesa letos predstavlja sodobne plesne predstave širši publiki po vsej Sloveniji. Po tem, ko se je Gibanica na turneji konec marca že ustavila v Novem mestu, bo prihodnje dni gostovala v Kopru, sredi meseca pa bo v Kranju nagovarjala gorenjsko publiko.

Med nama / foto Petra Veber

Pri izvedbi kratkih festivalov sodobnega plesa v Novem mestu, Kopru, Kranju in od 23. do 25. aprila še v Novi Gorici sodelujejo številni partnerji. V Kranju so idejo z odprtimi rokami sprejeli v Prešernovem gledališču Kranj.

"Za nas to pomeni neke vrste popestritev oziroma nadgradnjo," je na včerajšnji novinarski konferenci v Kranju povedala umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak. Prepričana je, da je publika, ki prihaja v kranjsko gledališče, dovolj razgledana tudi glede novih oblik postdramskega gledališča, zato meni, da ji bo sodobni ples blizu.

Predvsem se za sodobni ples zanimajo radovedni ljudje, ki niso pasivni gledalci, saj predstave od njih zahtevajo aktivnost, razmišljanje, sočustvovanje, je pojasnil umetniški vodja Mreže sodobnega plesa Goran Bogdanovski.

Sodoben ples domuje v Ljubljani kot v urbanem središču, kjer je možen svoboden izraz. "Letos pa si želimo decentralizacije in popularizacije sodobnega plesa s predstavami, delavnicami, pogovori, druženji, razstavami in projekcijami po različnih mestih," je pojasnil Bogdanovski.

V Kranju bo sodobni ples gostoval 14. in 15. aprila. V Hiši Layer bodo pripravili individualno svetovanje za nevladne organizacije ter druženje in ples. Prešernovo gledališče pa bo gostilo delavnico o zgodovini sodobnega plesa, plesno predstavo in performans. Program so glede na lokalni kontekst in na začetno komunikacijo nove publike s sodobnim plesom izbrali izmed 14 predstav minulega leta.

V soboto, 14. aprila, bosta v predstavi Duet 012, ki jo je publika izbrala za najboljšo predstavo lanske Gibanice, nastopila plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštrek, ki bo nato v nedeljo v Kranju vodil tudi plesno delavnico o sodobnoplesnih tehnikah. V nedeljo zvečer bo sledila še zelo sodobna predstava Leje Jurišić in Teje Reba Med nama.

Poštrakova je prepričana, da je v Kranju in okolici dovolj zainteresirane publike za ogled predstav, še zlasti pa se sodobni ples dotakne mladih. Med mladimi je veliko interesa, da bi tudi sami plesali, ugotavlja predsednica in ustanoviteljica kulturnega društva Qulenium Saša Lončar, ki prek izobraževanj in delavnic o plesu izobražuje mladostnike in otroke od četrtega leta dalje.

S karavano po Sloveniji bodo organizatorji odkrili, kje so potenciali in prihodnje leto bodo s tovrstno turnejo najverjetneje nadaljevali. Poudarek pa bo na gostih iz tujih gledališč in festivalov, ki jih nameravajo popeljati skozi Slovenijo in jim predstaviti najboljši program zadnjih dveh let.

Časi za ples in gledališče so trenutno sicer zelo nepredvidljivi. "Z entuziazmom in dobro voljo partnerjev se trudimo, da približamo ples širšemu občinstvu po Sloveniji," je poudarila izvršna producentka Gibanice na turneji Mojca Zupanič.

Gibanica