Tamara Bračič Vidmar, Goran Bogdanovski, Rok Vevar, 21. 2. 2013

Spoštovani obiskovalke in obiskovalci, plesni delavci, kolegi!

Danes, 21. februarja, se pričenja festival Gibanica. Objavljamo nagovor umetniškega sveta festivala, ki ga sestavljajo Tamara Bračič Vidmar, Goran Bogdanovski in Rok Vevar.
:
:

are made of this / soiztega, foto: Darko Radanović

Spomladi leta 2009 je Gibanico, slovenski plesni festival, prevzel nov umetniški svet v sestavi Goran Bogdanovski, Tamara Bračič Vidmar in Rok Vevar. Partnerji so sklenili, da se organizacija festivala z Zavoda Exodos, ki je organiziral platforme med leti 2003 in 2009, zaupa Društvu za sodobni ples Slovenije. Novi umetniški odbor je začel iskati poti, kako bi z različnimi programi Gibanice lahko poskrbeli za nekatere strateške sistemske poteze, ki bi spodbujale razvoj sodobnega plesa v Sloveniji. Z organizacijo februarske platforme se nam mandat izteka.

V dobrih treh letih in pol smo organizirali dve plesni platformi (Gibanici 2011 in 2013), z dodatnimi sredstvi smo vzpostavili Slovensko plesno mrežo in lani organizirali serijo mini festivalov Gibanica na turneji (Novo mesto, Kranj, Nova Gorica, Koper in Ljubljana). Na njih se je poleg plesnih predstav zvrstila serija umetniških, delovnih in izobraževalnih dogodkov, s katerimi smo skušali povezati lokalne nevladne organizacije in javne zavode v iniciativo, ki bi zagotovila večjo pretočnost sodobno-plesnih vsebin po Sloveniji in različnim delavcem te umetniške prakse omogočila večjo kohezivnost. Društvo za sodobni ples se je v zadnjih letih z različnimi dejavnostmi revitaliziralo. 

V zadnjih treh, štirih letih se je na področju sodobnega plesa pri nas zvrstila vrsta pobud in dejavnosti, ki bi tej umetniški praksi zagotovila sistemsko stabilnost. Pri tem je skušal umetniški svet Gibanice tvorno sodelovati, večkrat pa smo bili tudi njihovi pobudniki. Bilo bi seveda mnogo lažje, če bi se naš mandat odvijal v kakšnem ekonomsko in politično manj turbulentnem obdobju, vendar hkrati menimo, da smo v zadnjih letih v Sloveniji na področju sodobnega plesa uspeli očrtati nekatere simbolne teritorije za sistemsko delovanje te umetniške prakse; pobude, ki preprosto zavezujejo in jih bo v naslednjem obdobju na tak ali drugačen način treba realizirati. Pred nami je serija umetniških dogodkov in debat, druženj in trenutkov za pogled na zadnje dveletno obdobje. Med partnerji in akterji na našem področju je ogromno razlik, ki v določenih trenutkih privedejo tudi do nesoglasij. Umetniški svet Gibanice meni, da se moramo v opoziciji do aktualnih politik, ki pozivajo k enotnosti, naučiti delati in živeti z razlikami. Nekateri teoretiki in zgodovinarji so trdili, da je sodobni ples umetniška praksa demokratičnih okolij, zanje pa je značilna afirmacija razlik. 

Na letošnji Gibanici bodo prvič podeljene tudi stanovske nagrade, poimenovane po pomembni slovenski plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar, ki jih bo podelilo Društvo za sodobni ples Slovenije. Ker vsa leta, ko je slovenski sodobni ples ustvarjal pomembne razvojne korake, stanovske nagrade Društva za sodobni ples še ni bilo, bo letos, da bo izgubljeno vsaj malo nadoknadeno, podeljenih kar 13 nagrad v enajstih različnih kategorijah.

Podelili pa bomo tudi dve nagradi festivala Gibanica, in sicer nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

Novemu umetniškemu svetu, ki se bo vzpostavil po Gibanici 2013, želimo uspešno delo in vztrajnost pri pobudah, ki bodo zagotavljale sodobnemu plesu v Sloveniji ustvarjalnejšo in manj stresno prihodnost, obiskovalcem Gibanice želimo obilo estetskih užitkov in miselnih izzivov pri spremljanju letošnjega programa, delavcem s področja sodobnega plesa pa ustvarjalnost v človeških pogojih in dostojno življenje od njihovega dela.

Gibanica

Povezani dogodki

Mateja Bučar, Pia Brezavšček, Klaus Ludwig, 21. 2. 2013
Gibanica 2013 – upor detajlov