SNG Maribor, 24. 4. 2013

Spomladanska turneja ETC na Nevarnih razmerjih v Drami SNG Maribor

V ponedeljek, 22. aprila 2013, so se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ustavili strokovnjaki iz Evrope, ki so v organizaciji Evropske gledališke konvencije – ETC na pomladni gledališki turneji s sloganom Nove perspektive za nove čase. Ogledali so si dramo Choderlos de Laclos, Christopher Hampton Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega.

foto Tiberiu Marta

Nevarna razmerja so psihološko precizna, fascinantna in večno aktualna drama, ki razgali ciničnost, hipokrizijo in hladnokrvnost aristokratske družbe. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Barbara Ribnikar k. g., Branko Jordan, Milada Kalezić, Eva Kraš, Maša Žilavec in Matevž Biber. Za vlogo Vikonta de Valmonta je Branko Jordan prejel Severjevo nagrado, uprizoritev je bila uvrščena v tekmovalni program lanskega Festivala Borštnikovo srečanje. Predstavi je sledil pogovor, na katerem so sodelovali ustvarjalci uprizoritve, prisotni pa so bili tudi gostje Evropske gledališke konvencije.

Evropska gledališka zveza oz. konvencija (European Theatre Convention – ETC) je evropska mreža javnih gledališč. Ustanovljena je bila leta 1988 z namenom spodbujanja dramskega gledališča in predstav, v podporo mobilnosti umetnikov in za razvoj umetniških izmenjav – znotraj in izven svojih meja. V svojem delu se osredotoča na razvoj mednarodnega sodelovanja in umetniških mobilnih programov, s fokusom na multilingvizmu, umetniški izobrazbi prebivalcev Evrope in evropskih mest. ETC – največja vseevropska mreža te vrste – združuje 40 javnih (državnih) gledališč iz 25 držav, 8.000.000 gledaliških obiskovalcev in povezuje več kot 11.000 ljudi. Pod njenim okriljem se zgodi več kot 16.000 prireditev in javnih dogodkov na leto.

Od 18. do 24. aprila je ETC ob 25-letnici svojega delovanja pripravil pomladno gledališko turnejo za strokovnjake iz Evrope, ki so pred obiskom Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor obiskali Staatstheater Stuttgart (Nemčija), Théâtre de la Place, Liège (Belgija), Badisches Staatstheater, Karlsruhe (Nemčija), Schauspielhaus Zürich (Švica), Teatro Metastasio, Prato (Italija), iz Maribora pa odhajajo še v Slovenské Narodné Divadlo, Bratislava (Slovaška) in Zagrebačko kazalište mladih (Hrvaška).

Povezava za več informacij: www.etc-cte.org