STA, 24. 2. 2021

Spletna premiera nove celovečerne predstave EN-KNAP Group COGITO

Tudi Zavod EN-KNAP se je odločil, da bo premierne produkcije v času, ko uprizoritvene dvorane ostajajo zaprte, predstavljal preko spleta. Kot prva bo drevi ob 20. uri na vrsti premiera celovečerne predstave COGITO po konceptu in v koreografiji Tamasa Tuze ter v izvedbi EN-KNAP Group. Napovedana je kot "koncert misli, film misli in ples čustev".
:
:

Foto: Andrej Lamut

Tuza je osrednji član EN-KNAP Group od leta 2010, predstava COGITO pa je nastala v tesnem sodelovanju avtorja in plesne skupine, ki jo sestavljajo Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević in Carolina Alessandra Valentini. Vseh šest bo tudi stalo na odru.

Kot piše v najavi, predstava osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem). "Kako dojemamo misleči um? Kaj pomeni odkrivanje našega razmišljanja in dvomov? Ali lahko ena misel vpliva na drugo? Kaj imata skupnega oziroma kje se stikata? Pod lučjo ega se nahaja šest zelo različnih likov," so razmisleki, ki jih razpira.

Med gradniki predstave je tudi ta, da smo vsi skozi življenje soočeni s številnimi fazami lastne osebnosti, a kljub temu, da se naše misli in mnenja spreminjajo skozi čas, še vedno ostajamo ista osebnost. Delo COGITO želi po zapisu ustvarjalcev prikazati širšo sliko vzponov in padcev življenja. "Vsi smo COGITO, oder je naš um, šest življenj v enem in absolutna svoboda, da obstanemo in postanemo naše misli," še piše v najavi.

Člani EN-KNAP Group so prispevali tudi besedilo za predstavo, glasbo podpisuje Lav Kovač, oblikovanje svetlobe Jaka Šimenc, oblikovanje prostora Branimir Tomašević, kostumografijo Katarina Škaper iz Ateljeja, za video in fotografijo v predstavi pa sta poskrbela Andrej Lamut in Mirjam Čančer.