STA, 9. 1. 2012

Sobotna premiera nove Frljićeve predstave v Zagrebu

Grenko-sladka komedija Vse mineva enega trenutno najbolj iskanih režiserjev v regiji, Oliverja Frljića, je bila prva premiera zagrebškega dramskega gledališča Gavella v letu 2012. V napovedi svoje nove predstave, ki so jo premierno odigrali v soboto, 7. januarja, je Frljić povedal, da optimistično govori o starosti.

Zgodba dramatika in dramaturga Dubravka Mihanovića spremlja življenje gospe Franje, ki je od rojstva do prihoda v dom za starejše občane prestala marsikaj. Njena življenjska pot je opisana v uro in pol trajajoči predstavi, ki v hitrem tempu drvi skozi zasebne spodrsljaje in družbene nevihte. Gre za komedijo o starosti in staranju z veliko plesa in malo politike.

"Stari ljudje so redko tema, sicer pa je zanimivo videti, kaj se z njimi dogaja. Zaplet poteka v domu za starejše občane, kamor prihaja glavni lik, ki je na koncu svojega življenja. Spremljamo njene zadnje dni," je v napovedi predstave na Hrvaški televiziji (HTV) dejal Frljić, ki je lani dobil nagrado hrvaškega gledališča za predstavo Sovražim resnico. Premiera njegove predstave Leksikon Yu mitologije pa je lani odprla ljubljanski festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto.

Kot je dodal Frljić, predstava Vse mineva ni žalostna, "ker starost ni nujno nekaj strašnega". "V predstavi govorimo optimistično o starosti," je še povedal Frljić in izpostavil, da v predstavi ni bilo potrebe za kakršne koli politične provokacije.

"Starost je scensko zelo zanimiva, ker je obenem smešna in žalostna. Starost kot temo so odrinili na stran, mi pa smo se želeli ukvarjati z nečim, kar je odrinjeno na stran. Želeli smo se ukvarjati s slabšimi, starejši ljudje pa so zagotovo takšni," je povedal Mihanović, ki je že pobral nekaj nagrad za svoja dramska besedila. Njegove radijske drame so predvajali tudi v Sloveniji.

Frljić in Mihanović sta tudi scenografa predstave Vse mineva, v kateri igrajo Jelena Miholjević, Ksenija Pajić, Dijana Vidušin, Barbara Nola, Amar Bukvić in drugi. Na HTV so ocenili, da ima predstava aktualno tematiko in da bo zagotovo uspešnica.

Zagreb, Gavella, Oliver Frljić