STA, 22. 9. 2020

SNG Maribor začenja novo sezono s Prividi kačjega pastirja

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v četrtek in petek premierno izvedla dramo Prividi kačjega pastirja v režiji Daniela Daya Škufce. Uprizoritev besedila Mirjane Medojević po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače bo prva premiera tega gledališča v novi sezoni.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Drama bi morala biti premierno uprizorjena že v prejšnji gledališki sezoni, a je študij prekinila epidemija novega koronavirusa in posledično zaprtje gledaliških dvoran. Po več mesecih zatišja se bo v teh dneh v SNG Maribor zvrstila vrsta premier.

Po premieri Prividov kačjega pastirja v četrtek in petek bo v sredo sledila premiera drame Proslava Ivorja Martinića, ki je nastala v okviru evropskega projekta Pristanišče sanjačev/Port of Dreamers. V petek, 2. oktobra, pa je napovedana premiera spektakla Marpurgi, s katero obeležujejo stoletnico mariborske Opere.

Režijo uprizoritve Prividi kačjega pastirja je prevzel Daniel Day Škufca, ki v mariborski Drami režira prvič. Začetno gradivo za nastanek uprizoritve je bila knjižna trilogija Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič, v kateri ta na poljuden način razgalja delikatne teme intimnega življenja Slovencev starejših generacij. A so ustvarjalci iz njega kasneje izoblikovali novo tekstovno predlogo.

Dramaturginja Mirjana Medojević je napisala besedilo "po metamorfozah spomina na zbrane zgodbe Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, na Metamorfoze Ovida, na pesmi Ljubomira Đurkovića, na pesmi Tiborja Hrsa Pandurja in na gledališke prizore igralcev in igralk".

V intervjuju za gledališki list je še povedala: "Ko se začne igra, se zmeraj izkaže, ali je nekaj smiselno ali ne, ker igra ni možna, če je samo moja in jo razumem samo jaz... To lahko sploh ne bi bila igra, ampak blaznost. Z drugimi besedami - zame je igra, ki je režija ali pisanje, most do vsebine samo, če jo zagrabijo tudi drugi. Predloge igre, ki predstavlja tudi to gledališko besedilo, si nisem izmislila jaz, igra je že bila skrita v besedni zvezi 'kačji pastir' in v verzu 'Ogenj, rit in kače niso za igrače'."

Režiser Škufca pa dodaja: "Najzahtevnejši je vedno 'jutri', vse dokler se iz zaprtega okolja procesa skozi premiero ne rodi predstava. Vse je zelo podobno kot pri kačjem pastirju. Ličinka se poda na pot, zleze na kopno, diha zrak v okolici in postopno ji z ogromno količino pritiska poči hitinjača in iz nje se v življenje izvije nežni krilatec."

V uprizoritvi igrajo Minca Lorenci, Zvezdana Novaković, Mateja Pucko, Miloš Battelino in Žan Koprivnik. Kostumograf je Timotej Rosc, skladateljica Zvezdana Novaković, asistentka scenografa Nastja Mezek in lektorica Metka Damjan.

SNG Maribor, Prividi kačjega pastirja

Povezani dogodki