STA, 1. 6. 2015

SNG Maribor v novo sezono z novo vodjo Drame in raznolikim programom

Slovensko narodno gledališče Maribor ima pred seboj sezono z raznovrstnim programom. V Drami, ki jo po novem vodi Diana Koloini, bodo med drugim uprizorili Višnjev vrt in glasbeno komedijo Večno mlad, v Operi Seviljskega brivca in Turandota, v Baletu pa bodo na oder postavili predstavo Peer Gynt in Jevgenija Onjegina.

SNG Maribor / Foto: Arhiv STA

"Sezono, ki je za nami, ocenjujemo kot uspešno. Vedno je lahko bolje, a glede na težke čase in vse, kar se je dogajalo v prejšnji sezoni, moram reči, da smo kar dobro zaključili. Izpeljali smo vse premiere in mislim, da so tudi obiskovalci in abonenti bili zelo zadovoljni," je na petkovi novinarski konferenci povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Medtem ko v Dramo in Opero prihajajo številni novi režiserji, v Baletu stavijo predvsem na domača, hišna imena.

Repertoar Drame za sezono 2015/16 je delno pripravil že prejšnji direktor Diego de Brea, drugo polovico pa nova direktorica Diana Koloini, ki je položaj prevzela maja. "Da živimo v turbulentnih časih, se pozna tudi v programu Drame, ne le v smislu finančnih sredstev, s katerimi razpolagamo, ampak v vsakem pogledu," je dejala.

"Prisiljeni smo se spraševati o osnovnih koordinatah sveta, v katerem živimo, ki postajajo čedalje bolj nerazpoznavne in nerazberljive. Pogosto se nam zdi, da živimo raztreščeni med neko preteklostjo, ki je malodane izginila, in prihodnostjo, ki je zelo nejasna in negotova, da nam zdajšnji trenutek uhaja in da ga lovimo v nekih kratkih trenutkih, v katerih iščemo smisel in lepoto, tudi neke nove vsebine in vizije za prihodnost, a je vse to zelo negotovo," je dodala.

Tako je tudi program Drame po njenih besedah "razpet v nekem vprašanju prehoda med preteklostjo, ki se nam kaže v različnih dimenzijah, in vizijami prihodnosti". Zajema raznovrsten program, tako žanrsko kot po provenienci besedil in umetnikov. V njem so tako dramska klasika Višjev vrt Antona Pavloviča Čehova, ki jo bo režiral Romun Gabor Tompa, kot avtorska projekta Večni derbi mesta ob Dravi mariborskih umetnikov Mateje Kokol in Roka Vilčnika ter Hic sunt Leones ali Tukaj so levi igralke Nataše Matjašec Rošker.

Po dolgem času bo na sporedu komedija, in sicer Forever Young ali Večno mlad v režiji bosansko-avstrijskega režiserja Sandyja Lopičića. V Mariboru že večkrat dejaven hrvaški režiser Damir Zlatar Frey bo režiral postmoderno dramo Čarovnica iz Zgornje Davče po besedilu Rudija Šelige. Selma Spahić iz BiH bo na oder postavila dramo tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič, Ivana Djilas pa bo za otroke postavila igro o gledališču in njegovem zaodrju Gledališče od A do Ž.

Opera SNG Maribor se bo po besedah umetniškega vodje Simona Krečiča držala stalne formule s štirimi premierami - ena komedija, dve operi standardnega repertoarja in ena, ki želi pokazati nekaj novega. Sezono bodo začeli z opero Seviljski brivec Gioacchina Rossinija, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Fundacijo Arena iz Verone. "Posebnost te produkcije je to, da scenografija temelji na risanem filmu, kar je novost za opero in naš prostor," je pojasnil Krečič.

Največja produkcija sezone bo Turandot Giacoma Puccinija z novim režiserskim imenom Filippom Tononom, sledi baročna opera Kronanje Popeje Claudia Monteverdija z dirigentom Egonom Mihajlovićem. Zadnja na programu bo Samson in Dalila Camilla Saint-Saensa v vizualno bleščeči postavitvi Paul-Emila Fournyja.

Nova sezona Baleta bo v znamenju preverjeno uspešnih koreografov Edwarda Cluga in Valentine Turcu. Prvi, tudi umetniški direktor Baleta SNG Maribor, bo na oder postavil zgodbo Peer Gynt Henrika Ibsena ob glasbi Edvarda Griega. Turcujeva pa se bo lotila romana Jevgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina na glasbo Sergeja Rahmaninova in Petra Iljiča Čajkovskega.

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono v Slovenskem narodnem gledališču Maribor za dosedanje abonente poteka do 13. junija 2015, novi abonenti pa se lahko vpišejo od 5. do 27. junija. Nakup abonmajev je možen tudi preko spletne strani www.sng-mb.si.