SNG Drama Ljubljana, 3. 10. 2014

SNG Drama Ljubljana s Ponorelo lokomotivo gostuje v Minsku

Nagrajena in mednarodno zaželena prva slovenska uprizoritev Witkiewiczeve Ponorele lokomotive v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana po nedavnem gostovanju na 48. Festivalu Bitef v Beogradu nadaljuje svojo gostovalno pot na IV. mednarodnem gledališkem forumu TEART v Minsku.
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Pred beloruskim občinstvom bodo v soboto, 4. oktobra ob 20.00 Ponorelo lokomotivo odpeljali po tirih metafizičnega drgeta Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Giovannino Raffanelli.

Angelika Krashevskaya, direktorica festivala, ki ga podpira tudi belorusko kulturno ministrstvo, si je predstavo ogledala na Borštnikovem srečanju in še isti večer Dramo povabila, da se s Ponorelo lokomotivo predstavi v Minsku. Gostovanje v beloruski prestolnici je prijazno podprlo in omogočilo slovensko podjetje Riko.

Uprizoritev Ponorela lokomotiva je od premiere v septembru 2012 prejela pomembne domače nagrade in priznanja: Veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanja za najboljšo uprizoritev na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje, v Mariboru; Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke za leto 2012 Aljažu Jovanoviću (tudi) za vlogo Mikołaja Wojtaszka v uprizoritvi Ponorela lokomotiva Stanisława Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija; Borštnikovo nagrado za glasbo 48. Festival Borštnikovo srečanje skladatelju Branku Rožmanu in nagrado Prešernovega sklada 2014 Jerneju Lorenciju za režijo (tudi) uprizoritve Ponorela lokomotiva.

Strojevodja (Janez Škof) in kurjač (Aljaž Jovanović), ki ju žene nenavadna in skrivnostna strast, skleneta, da bosta z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa in videla, kako je na drugi strani. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice. Njun nevarni eksperiment pokvarijo potniki, ki bi radi ustavili drveči vlak. Tako se nori poskus izkusiti katastrofo metafizičnih dimenzij sprevrže v »navadno« železniško nesrečo. Stanisław Ignacy Witkiewicz je eden najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde. Danes sodi med klasike 20. stoletja. Ponorela lokomotiva (1923) na nevsakdanji in izjemno duhovit način povzema njegova umetniška in filozofska iskanja.

Najpomembnejša gostovanja Ponorele lokomotive v Sloveniji in tujini:

  • Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, Hrvaška;
  • 48. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor;
  • Mladežki teater Nikolaj Binev, Sofija, Bolgarija;
  • 22. Mednarodni gledališki festival Poletje v Varni, Dramatičen teater Stojan Băčvarov – Scena Filial, Varna, Bolgarija;
  • Gledališki festival v Tampereju, Finska (3.–7. avgust 2014);
  • 48. Festival Bitef, Beograd, Srbija (28.–30. Septembra 2014)
  • Mednarodni gledališki forum TEART, Minsk, Belorusija (3.–5. oktobra 2014).

 

Bitef, Minsk, Teart, SNG Drama Ljubljana, Beograd

Povezani dogodki