Mini teater, 21. 8. 2015

Sneguljčica se je predstavila na Festivalu ekološkega gledališča za otroke in mlade

Od 20. do 23. avgusta 2015 v Bački Palanki poteka 21. Festival ekološkega gledališča za otroke in mlade. Letos je gledališki program izbrala selektorica Mia Knežević. Sestavljen je iz petih predstav iz gledališč iz Reke, Sarajeva, Kraljeva, Novega Sada in Mini tetra iz Ljubljane. Mini teater se je predstavil 20. avgusta s svojo kultno predstavo Sneguljčica.
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras

Sneguljčica, predstava v režiji češkega režiserja Mareka Bečke, že leta razveseljuje otroke na mnogih festivalih v Evropi. Samo v letošnjem poletju je gostovala predstava 19. in 20. julija na Pegasus festivalu v Lundu na Švedskem in potuje po predstavitvi v Bački Palanki v jeseni na Pro Rodopi festival v Smolyan v Bolgariji.

Tema letošnjega festivala v Bački Palanki je »Virtualni in realni jaz«, ki poudarja pozitivne primere sodobne tehnologije, ki jo je mogoče koristiti v gledališču kot reciklirano tehnologijo ali material ali kot nov gledališki jezik na poučen način. In res je, pravljični junaki malo drugačne Sneguljčice Mini teatra niso vpeti v svet čarobnega gozda, idilične narave, zastrupljenih jabolk in nadnaravnih poljubov. Posodobljena pravljična situacija te uprizoritve, je umeščena v  mračno rudarsko mesto, in s pomočjo novodobnih pripomočkov v prvi vrsti opozarja na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja. Pravljica o Sneguljčici živi kot živ in piker komentar na aktualno stanje sveta, pri tem pa ohranja vse bistvene pravljične motive, ki jih ta kultna zgodba premore.

Sneguljčica Mini teatra je do sedaj gostovala na številnih mednarodnih festivalih: Festivalu za otroke Bouchty a Loutky 2010 v Pragi (Češka), Mednarodni lutkovni festival Unima Belgije 2010 v Beverenu (Belgiji), 19. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica 2012 (Srbija), Interdisciplinarni festival TREFF 2012 v Talinu (Estonija), 23. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan Maribor2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival Lutke Ljubljana 2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka 2012 (Bosna in Hercegovina), Mednarodni festival lutkovnega gledališča Moskva 2012 (Rusija), 15. mednarodni lutkarski festival Zlata iskra v Kragujevcu 2013 (Srbija), Gledališče lutk Mostar, 2013 (Bosna in Hercegovina), 21. mednarodni kotorski festival otroškega gledališča v 2013 (Črna gora), 2. mednarodni festival lutkarstva v Podgorici (Črna gora), 1. mednarodni Festival Neues Europa Köln 2013 (Nemčija) in Pegasus International Lund 2015 (Švedska).

Mini teater, Bačka Palanka

Povezani dogodki