STA, 27. 7. 2022

Slovensko stalno gledališče Trst s premiero burke Anarhist

Ob 100-letnici smrti kontovelskega komediografa, režiserja, igralca in založnika Jake Štoke in 120-letnici Dramatičnega društva bo Slovensko stalno gledališče iz Trsta danes na Proseku uprizorilo njegovo igro Anarhist v režiji in priredbi Jasmin Kovic.
:
:
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst
Foto: Luca Quaia / Arhiv SSG Trst

SSG Trst bo burko Anarhist iz leta 1912 uprizorilo v spomin na njenega avtorja, pa tudi v spomin na čas, ko so po vaseh uprizarjali veseloigre, ki so kratkočasile gledalce z zabavnimi teksti in priljubljenimi igralci. Te predstave danes ne sodijo več v redne repertoarje gledaliških skupin, letošnja 120-letnica ustanovitve Dramatičnega društva pa je priložnost za obujanje vzdušja tistih večerov.

Burka predstavlja zasedanje vaškega odbora, ki na dnevnem redu obravnava točko o ugrabitvi znanega anarhista in terorista. Besedilo je zasnovano na učinkovitem narativnem arhetipu prihoda tujca v mesto in je še danes ostra in hudomušna kritika sodobne družbe in njenih dužbenopolitičnih predstavnikov, so zapisali v gledališču.

Koviceva je poleg režije in priredbe podpisala tudi scenografijo in kostume. V vlogah odbornikov vaškega društva nastopajo Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Nejc Kravos in Marco Ghersetich.

Premiera bo nocoj ob 21. uri na Proseku, kjer bo v četrtek ob isti uri na sporedu tudi prva ponovitev. Dogodek spada v sklop pobud, ki jih ob stoletnici znamenitega vaščana prireja Slovensko dramsko društvo Jaka Štoka Prosek-Kontovel.

Tržaško gledališče bo skupaj z društvom z novo uprizoritvijo obeležilo tudi spomin na svojega soustanovitelja, saj je bil Štoka eden od utemeljiteljev Dramatičnega društva, njegov prvi intendant in hišni režiser. Med njegovimi komedijami, med katerimi so Moč uniforme, Trije tički in Ne kliči vraga!, je Anarhist verjetno najsodobnejša, saj je parodija društvenih ali političnih odborov aktualna satira, tako kot tema tuje osebe, ki spremeni dogajanje v družbi in prinaša izredne pogoje, zaradi katerih privrejo na dan prikrite resnice.

Kot so še zapisali v gledališču, je Koviceva brez težav aktualizirala dogajanje, saj so veseloigre tudi na začetku prejšnjega stoletja najbolj zabavale, ko so se gledalci lahko vsaj delno prepoznali v uprizorjenih situacijah. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi. V primeru slabega vremena bo premiera v notranjih prostorih Kulturnega doma Prosek-Kontovel.

Jasmin Kovic, SSG Trst, Anarhist

Povezani dogodki