SMG, 21. 9. 2011

Slovensko mladinsko gledališče se iz Beograda seli v Skopje

Danes, 21. septembra 2011, se v Skopju pod umetniškim vodstvom Dejana Projkovskega začenja 36. Festival Mlad otvoren teatar (MOT), ki se bo zaključil 28. septembra.
:
:

foto Žiga Koritnik

Projskovski je ustvaril bogat gledališki program iz različnih koncev sveta, obiskovalci si bodo med drugim ogledali kar dve predstavi v režiji izjemnega Andraša Urbana (Turbo paradiso in Brecht-The Hardcore Machine) in Shakespearovo dramo Romeo in Julija v režiji intrigantnega Oskarasa Koršunovasa.

V petek bo MOT potekal v znamenju Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki bo odigralo Zločin in kazen Dostojevskega v režiji Diega de Bree in Zadnji ples Nižinskega po monodrami Normana Allena v režiji Marka Mlačnika.

Sicer pa je SMG pravkar gostovalo na beograjskem festivalu BITEF, kjer so odigrali predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića in poželo izjemen odziv občinstva in kritike:

»Frljićevo režijsko delo temelji na stalnih kontradikcijah, ki gledalca ne pustijo pri miru, primorajo ga, da vzpostavi aktiven, analitičen odnos do družbe in gledališča, kot tudi do lastnega odnosa do njiju. Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je pogumna, brezsramna, agresivna in agitativna predstava, ki bučno lomi vse pred seboj, tudi samo sebe. Samouničenje in pepel, ki ostajata za tem, kažeta na to, kako močna je potreba po revoluciji v družbi in v gledališču, ne glede na to, če bo ta pojedla lastne subjekte.« (Ana Tasić, Politika, 20. 9. 2011)
 
Povezava do spletne strani 36. festivala Mlad otvoren teatar (MOT): http://mot.com.mk/?lang=en

Skopje, Mlad otvoren teatar, Bitef, SMG, Severna Makedonija