SMG, 25. 9. 2012

Mladinsko na 37. festivalu MOT v Skopju

Slovensko mladinsko gledališče je bilo pred dvema letoma častni gost največjega makedonskega mednarodnega festivala gledališča in uprizoritvenih umetnosti MOT v Skopju, zdaj pa se na »kraj zločina« vrača z MEFISTOM v adaptaciji Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja.
:
:

foto Žiga Koritnik

Za slovensko predstavo že pred nastopom vlada izjemno zanimanje. O tem priča tudi dejstvo, da bo prav Mefisto v sredo, 26. septembra, ob 20. uri v Narodnem gledališču sklenil že 37. izdajo festivala.

Festival, ki ga vodi ena najpomembnejših kulturnih osebnosti v Makedoniji, dr. Ljubiša Nikodinovski - Biš, profesor na skopski univerzi ter predsednik makedonskega centra Mednarodnega inštituta mediteranskega gledališča, bo tudi letos prikazal izjemne dosežke iz regije in presežke iz različnih delov Evrope.

Naj omenimo legendarno nemško-britansko skupino Gobsquat in odmevno predstavo z otroškimi igralci Pred vašimi očmi, norveškega dramatika, režiserja in vsestranskega gledališčnika Joja Stromgrena in predstavo Meja, ukrajinskega velikana sodobnega gledališča Andrija Zoldaka z odmevno in intrigantno predstavo Vojček, makedonsko novo zvezdo Nelo Vitošević in predstavo Zmajeva nevesta (iz Prilepa), Brechtovo Beraško opero z albansko dramo iz Skopja v režiji Dina Mustafića, Hipermnezijo mlade bosanske režiserke Selme Spahić v produkciji Bitef Teatra iz Beograda, predstavo Nedotakljivi nove češke senzacije Petra Bohača in skupine Spitfire.

Festival ponuja tudi bogat spremljevalni program, od okroglih miz, filmskih projekcij in razstav, kar obeta veliko mednarodno gledališko slavje.

Skopje, MOT, SMG, Severna Makedonija

Povezani dogodki