SMG, 14. 11. 2023

Slovensko mladinsko gledališče na gostovanju s predstavama Krize in Maša za Jugoslavijo

S predstavo Krize je Slovensko mladinsko gledališče gostovalo na festivalu euro-scene Leipzig, z uprizoritvijo Maša za Jugoslavijo pa se bodo udeležili festivala Berliner Herbstsalon, ki letos poteka pod geslom LOST – YOU GO SLAVIA.
:
:
Foto: Nejc Saje
Foto: Matej Povše

Predstava Krize je 8. in 9. novembra gostovala na festivalu euro-scene Leipzig. Triintrideseti evropski festival plesa in gledališča je v Leipzigu potekal od 7. do 12. novembra. Tudi letos se je s pomočjo drznih, družbenoangažiranih in politično relevantnih predstav posvetil diagnosticiranju stanja v družbi, obenem pa inovativnim odrskim oblikam in novim izraznim estetikam. Poleg slovenskih so se predstavili še umetniki iz Belgije, Nemčije, Francije, Grčije, Kosova, Portugalske, Sirije in Ukrajine.

Krize, ki so v sodelovanju med režiserjem Žigo Divjakom in avtorsko ekipo nastale po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing, se ukvarjajo z vprašanji različnih kriz (okoljskih, begunskih, bivanjskih, osebnih) ter s človekovo zmožnostjo za sodelovanje.

Od 16. do 19. novembra se bo Mladinsko z Mašo za Jugoslavijo (s prvotnim naslovom Kompleks Ristić) udeležilo festivala Berliner Herbstsalon oziroma Berlinskega jesenskega salona, ki letos poteka pod geslom LOST – YOU GO SLAVIA. V središču je letos vprašanje vojne – vprašanje, ki je bilo v Evropi do nedavnega najbolj otipljivo prav za prebivalce nekdanje skupne države in ki preveva tudi predstavo Maša za Jugoslavijo. Ta spoj umetniške in politične zgodovine v režiji Oliverja Frljića v tablojih brez besed pred občinstvom izrisuje prikaz in komentar družbenopolitičnih premen na območju nekdanje Jugoslavije. Njene podobe so danes zaradi novih vojn žal še bolj zgovorne kot leta 2015, ko je predstava nastala.

Festival, ki traja od 26. septembra do 10. decembra, je sestavljen iz domačih in mednarodnih gledaliških predstav, razstav, performansov, predavanj, pogovorov in filmskih projekcij.

Nemčija, Maša za Jugoslavijo, Krize, Berlin, Oliver Frljić, Žiga Divjak, SMG

Povezani dogodki