STA, 14. 4. 2024

Slovensko mladinsko gledališče gostuje v Berlinu in Bologni

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) se predstavlja nemškemu in italijanskemu občinstvu. S predstavo Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj gostuje v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer. V bolonjskem gledališču Arena del Sole pa bo 18. aprila premiera Svete Ivane Klavniške Bertolta Brechta.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Gre za mednarodno koprodukcijo več evropskih gledališč. Poleg SMG v sodelovanju s Cankarjevim domom sodelujejo še Gledališče Emilie Romagne ERT/Narodno gledališče, TNL-Luksemburško narodno gledališče, Stalno gledališče v Bolzanu in ErosAntEros - POLIS Teatro Festival. Glasbo za predstavo je ustvarila kultna skupina Laibach, ki bo tudi v živo nastopila na odru.

Po premieri in ponovitvah v Bologni bo predstava gostovala še v Raveni, Luxembourgu in Bolzanu. Slovenska premiera je načrtovana med 8. in 12. novembrom 2024 v Cankarjevem domu, so sporočili iz SMG.

Od 14. 4. do 23. 4. pa je na programu gledališča Hebbel am Ufer v Berlinu Spolna vzgoja II: Borba, ki je peti in zadnji del predavanj-performansov, ki skozi biografiji Vide Tomšič, partizanke in pomembne jugoslovanske političarke, ter Franca Novaka - Luke, partizana, znanega ginekologa in drugega moža Vide Tomšič, oriše povojni čas oblikovanja idej o temeljnih človekovih pravicah, o načrtovanju družine, spolne vzgoje, kontracepcije in umetne prekinitve nosečnosti.

Performerki Sendi Bakotić in Vanda Velagić v Borbi rekonstruirata prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji.

Niz petih predavanj-performansov Spolna vzgoja II (Diagnoza, Consentire, Zmožnost, Igre, Borba) v režiji Črnigoj je na 54. Tednu slovenske drame v Kranju prejel nagrado po izboru občinstva in posebno nagrado TSD po presoji žirije za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki.

Predstava, ki je nastala v v koprodukciji Nove pošte (Mladinsko in Maska) in Mesta žensk, bo znova na sporedu 31. maja v prostorih Nove pošte, 8. junija pa v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja v Mariboru.

V času retradicionalizacije družbe in krepitve konservativnih politik po vsej Evropi se SMG kot kolektiv pridružuje kampanji za varen in dostopen splav za vse ženske v Evropi Moj glas, moja izbira, ki jo koordinira Inštitut 8. marec, so še sporočili iz gledališča.

Tjaša Črnigoj, Nemčija, SMG, Berlin, Bologna, Arena del Sole, Hebbel am Ufer, Spolna vzgoja II, Sveta Ivana Klavniška, Bertold Brecht, Italija

Povezani dogodki