STA, 6. 2. 2023

Slovenski PEN pozval, naj pesnica Svetlana Makarovič Prešernovo nagrado prejme na uradni podelitvi

Slovenski PEN je Upravni odbor Prešernovega sklada pozval, naj pesnico Svetlano Makarovič povabi k sprejetju Prešernove nagrade na odru Cankarjevega doma. Upravni odbor omenjenega sklada je namreč ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke.
:
:

Daniel Novakovič/STA

Po oceni Slovenskega centra PEN Svetlani Makarovič nagrada za življenjsko delo pripada, zato je prav, da jo prejme na državni proslavi, enako kot vsi nagrajenci in nagrajenke do zdaj.

S tem bi omenjeni upravni odbor po mnenju slovenskega PEN "vrnil ugled najpomembnejši slovenski nagradi za dosežke v kulturi". "Še posebej v luči dejstva, da je bila pesnica leta 2000 po triinpetdesetih letih komaj druga književnica, ki ji je nagrado za življenjsko delo prisodil Upravni odbor Prešernovega sklada, od tedaj pa kljub predlogom in menjavi odbora in komisij žal nobeni več," so zapisali v izjavi. Pod njo so podpisani predsednica slovenskega PEN Tanja Tuma, upravni odbor slovenskega PEN, predsednica Ženskega odbora Slovenskega centra PEN Mira Luna Jurančič Šribar ter nekdanji predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada in član Častnega razsodišča Slovenskega centra PEN Vinko Möderndorfer.

Pri tem podpisniki tudi obsojajo "napade, sovražni govor in medijska obračunavanja dela slovenske javnosti, ki so se zgrnili nad pesnico". "Poniževanje in grobo obračunavanje s pesnico Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice, tudi tiste, ki se zdaj privoščljivo naslajajo nad rumenimi članki in izbruhi anonimnih komentatorjev in trolov. Kritika je del drže vsakega umetnika in svoboda izražanja temelj demokracije, njene korenine pa se napajajo tudi z verzi Franceta Prešerna," so še zapisali.

Upravni odbor Prešernovega sklada je namreč želel pesnici Prešernovo nagrado za življenjsko delo podeliti leta 2000, a jo je zavrnila, ker je nagrado prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik.

Letos pa je pesnica izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena. Mnogi so domnevali, da jo bo prejela na letošnji proslavi, a je Upravni odbor Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih nagrad, v četrtek sporočil, da scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage.

V Upravnem odbora Prešernovega sklada sicer, kot so zapisali, ne vidijo ovire za to, da bi pesnici nagrado vrnili, vendar bi to moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja pa do zdaj ni bil sprožen, saj s strani Svetlane Makarovič do zdaj še niso dobili uradne prošnje za vročitev nagrade. V petek je nato pesnica sporočila, da jo je na omenjeni predlog za izročitev Prešernove nagrade vložila.

Prešernova nagrada, Svetlana Makarovič, CD, Nagrada Prešernovega sklada