Edi Majaron, 21. 3. 2014

Slovenska poslanica UNIMA ob svetovnem dnevu lutk

Objavljamo slovensko poslanico častnega člana mednarodne zveze lutkarjev UNIMA, častnega predsednika slovenske Unima, red.prof.za lutkarstvo Edija Majarona.
:
:

Edi Majaron / Foto: Tamino Petelinšek STA

Zakaj mednarodni dan lutkarjev?

Lutke ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne.
Povejo vse, kar je treba povedati tako, da nismo prizadeti.
Celo prevzamejo odgovornost za naše neuspehe in poraze.
Vračajo nam ljubezen, zaupanje in iskrenost, kadar zares verjamemo vanje.

Vsaj en dan v letu naj bi malo več mislili in govorili o lutkah. Kaj nam pomenijo
v vsakdanjem življenju? So res le zabava za naše najmlajše?  Za njih naj bi bil vsak dan v letu dan lutkarjev, otrokom je dan brez lutk prazen, prozaičen.
Premalo pa se zavedamo, da smo vsi vsak dan lutke – marionete. Že Platon je rekel, da niti našega življenja vlečejo bogovi. V sodobni družbi pa so ti bogovi papirnati/časopisni  in elektronski zmaji Tolovaji, ki upravljajo z našimi dejanji, da jim nasedamo kot žogica Marogica v eni najbolj slavnih predstav slovenske lutkovne umetnosti, ki že 63 let z marionetnega odra sporoča, da ne zaupajmo lepim obljubam, da nas le vera in prepričanje v pravi cilj pripeljejo iz letargije – pri tem bodo tudi najmlajši močno pihali, da skupaj odpihnemo temne sence vseh zmajev.
Slovenci smo lahko ponosni na svojo stoletno tradicijo lutkovne umetnosti. Umetnosti, ki je integralni del narodove kulture. 

Mednarodni dan lutkarjev je torej dobra prilika, da se tega vsi kot omikana družba zavemo. Poskušajmo se otresti nevidnih niti vsakodnevnih manipulacij
in se veselimo čarobne sile prave lutkovne umetnosti.    

Edi Majaron, red.prof.za lutkarstvo,
častni član mednarodne zveze lutkarjev UNIMA

Edi Majaron, Svetovni dan lutk

Edi Majaron, 20. 9. 2010
43. mednarodni lutkovni festival PIF