SiGledal, 14. 5. 2024

SLOGI in Drama: Od nemškega Jubilejnega gledališča cesarja Franca Jožefa do SNG Drama Ljubljana

V četrtek, 16. maja, ob 18. uri bodo v Drama Kavarni še zadnjič v letošnji sezoni pogledali v gledališko zgodovino v ciklu SLOGI in Drama. V njem sta Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in SNG Drama Ljubljana aktualne uprizoritve še pred premiero osvetlila z vidika gledališke zgodovine ter jih postavila v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst.
:
:

Jubilejno gledališče cesarja Franca Jožefa, razglednica. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej

Dogodki v ciklu SLOGI in Drama so ponudili ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja in občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbudili k razmisleku o temah ter vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina. V sklepnem predavanju letošnje sezone se bo pred celovito prenovo stavbe SNG Drama Ljubljana vrnilo k njenim začetkom.

Cikel SLOGI in Drama je skupaj s prihajajočim majskim dogodkom letošnjo sezono obogatil z osmimi predavanji sodelavcev SLOGI, s pogledi v gledališko zgodovino pa se bo nadaljevalo tudi v novi sezoni. Septembra lani se je dr. Matic Kocijančič, kustos in vodja arhivske zbirke SLOGI, posvetil uprizoritvi slovite Antigone Dominika Smoleta. Decembra se je dr. Gašper Troha, direktor SLOGI, pred premierama uprizoritev Kar hočete Williama Shakespeara in Mrożkovega Tanga sprehodil skozi dotedanje slovenske uprizoritve, prikazal, kaj je hotela slovenska publika od Shakespeara ter odstrl pomenske tančine dramskega besedila Tango, načine uprizarjanja pri nas in odmeve na to Mrożkovo igro. Januarja je predavanje Ana Perne, teatrologinje in kustosinje SLOGI, ponudilo zgodovinski prelet slovenskih gledaliških srečevanj z Molièrovim Skopuhom, pred marčevsko premiero Albeejevega Ameriškega sna pa ste se ob predavanju dr. Matica Kocijančiča lahko sprehodili skozi različne odtenke recepcije Albeeja v evropskih socialističnih državah. Pred krstno uprizoritvijo Zupančičeve Te igre bo konec aprila na odru Male Drame je predavanje dr. Gašperja Trohe ponudilo vpogled v uprizoritve besedil Matjaža Zupančiča v Mali Drami ter njihove vzporednice in razlike, aprilsko predavanje Ane Perne pa je ponudilo zgodovinski prelet slovenskih gledaliških srečevanj z Rostandovim Cyranojem.

Na zadnjem predavanju v sezoni bo s teatrologinjo in kustosinjo, pedagoginjo mag. Sandro Jenko raziskano, kako je bilo poslopje današnje SNG Drama Ljubljana videti, ko so ga zgradili, kdo je zlasti v zgodnjih obdobjih deloval v njem in kako se je poslopje spreminjalo skozi čas.

Ko je Nemško gledališko društvo 4. oktobra 1911 slavnostno odprlo svojo novo gledališko stavbo v Ljubljani, imenovano Kaiser Franz Joseph Jubiläumstheater (Jubilejno gledališče cesarja Franca Jožefa), zagotovo ni pričakovalo, da bosta že dobrih sedem let kasneje sledila razpad avstro-ogrske monarhije in z njim prepoved nemških gledaliških predstav. Slovenski dramski ansambel je 6. februarja 1919 začel delovati v tej stavbi, ki je takrat dobila ime Narodno gledališče v Ljubljani – Drama in je postala dom osrednjega dramskega gledališča v Sloveniji. 

Pred celovito prenovo stavbe SNG Drama Ljubljana se bo vrnili k njenim začetkom – tako prostorskim kot vsebinskim. Dejansko pa se bo moralo za razumevanje kompleksnosti pogledati še malo dlje v zgodovino, saj sežejo motivi za gradnjo novega nemškega gledališča v pozno 19. stoletje in so med drugim tudi posledica spreminjajočih se družbeno-političnih razmer na Kranjskem. Pobuda za novo, samostojno nemško gledališče je prišla predvsem s strani Kranjske hranilnice, ki je projekt tudi financirala, načrte pa je leta 1909 izrisal arhitekt Alexander Graf. Zgradba v moderniziranem baročnem slogu je bila izdelana zelo masivno, pohvalili so njeno akustičnost in dobro vidljivost na oder, opremljena pa je bila z najsodobnejšo tehniko tistega časa. Takrat je bila ljubljanskim Nemcem zares v ponos. V minulih več kot sto letih je stavba sicer doživela različne predelave, vendar se nobena ne more primerjati s to, ki jo čaka v naslednjih letih.

SLOGI, SNG Drama Ljubljana, SLOGI in Drama

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Anita Volčanjšek, SiGledal, 15. 5. 2010
Obredi kompenzacije (navidezne) moči
Ana Gruša Golja, SiGledal, 5. 9. 2013
V Romuniji je teater del življenja