STA, 12. 11. 2012

Skupina Via Negativa včeraj premierno tudi o demokraciji

Skupina Via Negativa, ki jo vodi Bojan Jablanovec, je na dan predsedniških volitev premierno izvedla performans To je šele začetek, ki sodi v serijo s skupnim naslovom Nerazrešljivo. V njej se performerji lotevajo nerazrešljivih paradoksov v družbi. Ponovitvi bosta 12. in 13. novembra.

foto Arhiv Via Negativa

"Ne, dragi Predsednik, nismo naivni! Za nami je šola življenja. Z nami je zgodovina, mati učenosti. Vemo, da sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Vemo, razumemo, delamo, ustvarjamo. Imamo pobudo, imamo inciativo, imamo ideje, imamo zagon, imamo voljo. Ločujemo dobro od slabega. Nagrajujemo pogum. Spodbujamo ustvarjalnost. Spoštujemo tradicijo. Negujemo samozavest. Krepimo domoljubje. Izražamo mnenja. Mislimo s svojo glavo. In to je šele začetek, dragi Predsednik," so zapisali ustvarjalci predstave Katarina Stegnar, Grega Zorc, Boris Kadin, Anita Wach, Loup Abramovici, Lada Petrovski, Vito Weis in režiser Bojan Jablanovec.

Skupina Via Negativa je v performansu med drugim postavila vprašanje, ali in v kolikšni meri so državljani srečni, da živijo v demokraciji. Po definiciji naj bi to bil politični sistem, v katerem ima posameznik vse možnosti odprte, toda kaj odsevajo sedanje razmere? Performans ne podaja končnih odgovorov, po mnenju Jablanovca je bistveno, da si jih postavlja.

V seriji Nerazrešljivo je Via Negativa doslej izvedla performansa z naslovoma Sramota in Ups.