STA, 28. 12. 2018

Skupina Circa v predstavi Ta čudovita bitja raziskuje meje telesa

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) s predstavo Ta čudovita bitja (Humans) gostuje avstralska cirkuška skupina Circa. Predstava izhaja iz človeškega telesa in raziskuje, kaj telo zmore in do kakšnih meja ga je mogoče prignati. Na drugi strani raziskuje, kako je to isto telo ranljivo. Predstava bo na sporedu danes, 29., 30. in 31. decembra.
:
:
Foto: Pedro Greig
Foto: Pedro Greig
Foto: Pedro Greig
Foto: Pedro Greig
Foto: Pedro Greig
Foto: Pedro Greig

Kot je povedal vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v CD Andrej Jaklič, predstava pripoveduje o ljudeh kot o čudovitih bitjih. Česa je človek sposoben in kako je hkrati ranljiv ter kako mora biti pozoren, da to hkratno ranljivost in zmožnost preseganja samega sebe ohrani in je ne uporabi proti drugemu. Predstava tako nosi tudi sublimno sporočilo o nenasilju, spoštovanju in toleranci do ljudi, kakršni so. To pa seveda počne na sebi lasten način.

Circa sodi v sam vrh skupin, ki jih prištevajo v t.i. sodobni cirkus, v katerem namesto številnih rekvizitov, bleščeče scenografije in živali glavno in edino vlogo igrajo ljudje, njihova vrhunsko pripravljena in šolana telesa, prignana do točke, na kateri se združujejo ples, akrobacija in cirkuški elementi. Ustanovljena je bila leta 2004 in ima sedež v avstralskem Brisbanu, že od začetka pa jo umetniško vodi in razvija Yaron Lifschitz.

Kot je povedal Jaklič, deset nastopajočih v predstavi prihaja iz zelo različnih voda. Nekateri imajo klasično plesno izobrazbo, ki so jo pozneje nadgradili, spet drugi prihajajo iz gimnastičnih voda. Gre skratka za zelo različne profile ustvarjalcev, ki pa so vsi tako ali drugače vezani na svoje telo.

Ob odsotnosti klasične cirkuške scenografije sta za predstavo Ta čudovita bitja po njegovih besedah ključna glasba in lučno oblikovanje. Slednje je izjemno natančno in ima dramaturško linijo. Glasbena podlaga pa je sestavljena iz mainstreamovskega pop glasbenega miljeja 20. in začetka 21. stoletja, v njej se prepletajo zvrsti, od ragtimea, jazza in rocka pa do fada.

Predstava je bila premierno izvedena decembra 2017 v avstralskem Sydneyju. Kot je še povedal Jaklič, je Ljubljana zadnja postaja v tem delu evropske turneje. V slovensko prestolnico je skupina pripotovala iz Belgije, pred tem je bila na krajši turneji v Franciji, po Ljubljani pa se vrača v Avstralijo.

Circa ima sicer ves čas po dve do štiri predstave, ki jih člani skupine sinhrono izvajajo po različnih delih sveta. Zelo popularni so v Aziji, ZDA in Kanadi kot tudi po Evropi, je še povedal Jaklič.

CD, Circa, Ta čudovita bitja