STA, 22. 2. 2010

Skeptičnost nemških gledališčnikov

Združenje nemških gledališč (Deutsche Bühnenverein) je kljub finančnim zagatam mnogih gledališč, skeptično do združevanja teatrov v velikih mestih.
:
:

Zlitja so smiselna na pokrajinski ravni in med mesti, ki ležijo blizu, je po seji odbora združenja v Düsseldorfu sredi tedna izjavil poslovni direktor Rolf Bolwin.

Za primere uspešnega povezovanja gledališč je omenil Theater Greifswald in Stralsund v deželi Mecklenburg-Predpomorjansko ter Altenburg in Gera v Turingiji. Nasprotno pa se mu zdi neupravičeno povezovanje plesnih ansamblov sorazmerno zelo oddaljenih mest Heidelberga in Freiburga.

Po Bolwinovem mnenju so povezovanja odrov smiselna takrat, kadar počivajo na umetniških temeljih in ko torej teatri ali plesne skupine niso primorane vanj iz poslovnih razlogov. Sodelovanje Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu in Duisburgu ali gledališč v Krefeldu in Mönchengladbachu na primer traja že več desetletij.

"Identifikacija občinstva z ansamblom je prej ali slej odločilni substrat umetniškega uspeha nekega teatra," je dejal Bolwin. Zato so stapljanja hiš zlati v mestih z močno kulturno identifikacijo zelo težavna. To se je izkazalo tudi na primeru povezave Heidelberg-Freiburg.

Gospodarska kriza je pokazala, kako zelo je ekonomska stabilnost določenega mesta pomembna za delovanje kulturnih ustanov, je še ugotovil Bolwin. Zaradi finančnih zagat občin se je Bolwin zavzel, da bi gledališča podprli ne samo na deželni, temveč tudi na državni ravni. Tako kot je država podprla banke v krizi, tako mora podpreti tudi teatre.

Združenje nemških gledališč ima okoli 430 članov - mestnih in nacionalnih gledališč, opernih hiš, deželnih odrov, množico zasebnih teatrov in orkestrov. Ravnatelji naštetih so včlanjeni kot posamezniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.