SLOGI, 12. 10. 2016

Simpozij Začetki, dosežki in nasledki slovenskega gledališča moderne dobe, 150-letnica Dramatičnega društva v Ljubljani

Slovenski gledališki inštitut in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (Raziskovalni program) v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje organizirata simpozij z naslovom "Začetki, dosežki in nasledki slovenskega gledališča moderne dobe, 150-letnica Dramatičnega društva v Ljubljani", ki bo potekal v četrtek in petek, 20. in 21. oktobra 2016 v Muzeju Narodne osvoboditve Maribor (Ulica heroja Tomšiča 5).

Stanovsko gledališče v Ljubljani, litografija Jurija F. Pajka iz 1836 / Foto: Arhiv SLOGI

Ustanovitev Dramatičnega društva v Ljubljani leta 1867 pomeni začetek organiziranega gledališkega delovanja na Slovenskem. Na simpoziju bodo referenti osvetlili 150-letnico tega prelomnega dogodka ter z različnih, tudi še neraziskanih vidikov predstavili delovanje Dramatičnega društva, ob tem pa kritično pretehtali uveljavljene zgodovinske razlage. K sodelovanju smo pritegnili priznane strokovnjake in raziskovalce s področij uprizoritvenih umetnosti, literarne zgodovine, umetniškega govora, likovnih umetnosti, muzikologije ter kulturne in umetnostne zgodovine. Tematsko raznorodna obravnava bo zajela tako splošne poglede na Društvo, njegove korenine, njegovo delovanje ter prelomno vlogo za razvoj in razcvet slovenskega gledališča moderne dobe, kakor tudi specifične teme o razvoju gledaliških zvrsti: o prelomnih likih časa, vprašanju gledališke izreke, repertoarja, izvirne in prevodne dramatike, ikonografije ter tudi gledališkega izobraževanja.

Povezava: Program simpozija s povzetki referatov

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki