STA, 10. 10. 2022

Sezona SSG za Gorico s štirimi novimi uprizoritvami

Sezona Slovenskega stalnega gledališča SSG za Gorico letos prinaša štiri nove uprizoritve, gostujoči predstavi in posebna dogodka. Tudi letos bo zaživela na odrih Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž, tokrat pod geslom Nad oblaki. Pričela se bo 21. novembra.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Kot so sporočili iz Kulturnega doma v Gorici, naj bi se goriška sezona pričela z gostujočo predstavo celjskega gledališča, ki pa je zaradi bolezni v ansamblu prestavilo gostovanje na kasnejši termin. Program se bo zato pričel s produkcijo SSG v Trstu v sodelovanju z Glasbeno matico Kakor v nebesih, ki temelji na scenariju švedskega filma As It Is in Heaven iz leta 2004. Jure Ivanušič bo nastopil v glavni vlogi uspešnega dirigenta, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas. Tam ga domačini prosijo, naj z nasveti pomaga k izboljšanju kvalitete lokalnega cerkvenega zbora. Režiser predstave je Samo M. Strelec.

Decembra bo Kulturni center Lojze Bratuž kot vsako leto obogatil sezono s svojim božičnim dogodkom. Koncert z naslovom Moja duša poveličuje Gospoda - zgodba o oznanjenju in rojstvu bodo oblikovali združeni goriški pevci in instrumentalisti. Na sporedu bodo slovenske adventne in božične pesmi, a tudi Magnificat Johanna Sebastiana Bacha.

Januarja bo na vrsti edinstven dogodek, ki je plod novega sodelovanja med SSG in furlanskim stalnim gledališčem - Teatri Stabil Furlan. Na sporedu bo poklon Pier Paolu Pasoliniju z naslovom Se vivro dovro pure tornare, ki je delo Tarcisia Mizzaua, Lise Moras, Massima Somaglina in Carla Tolazzija. Predstava raziskuje načela, sugestije, navezanost Pasolinija na svojo zemljo, ki je bila njegova prva, najgloblja in najbolj trajna ljubezen.

V februarju bo ponovno na vrsti produkcija SSG, tokrat po novelah zbirke Al Araf tržaškega pisatelja Vladimirja Bartola. Tema predstave Nekaj v zraku, ki jo bo režirala Anđelka Nikolić, se dotika dinamike poslovno-zasebnih odnosov. Čeprav v prvem planu gledamo frivolne ljubezenske intrige, predstava razgrinja resnejše in kompleksnejše tematike ter se ob tem poigrava z različnimi uprizoritvenimi žanri (od burleske, do romantične komedije in vesterna), so zapisali v sporočilu za javnost.

Marca bo sledila gostujoča predstava Gledališča Celje Bodi gledališče!, ki z glasbo in besedo poudarja pomen umetnosti in je poklon igralskemu poklicu, kot tudi temeljni vlogi publike.

Maja si bo goriško občinstvo lahko ogledalo produkcijo SSG po noveli o pasteh avtokracije Mario in čarodej Thomasa Manna. Režiserka Ivana Djilas bo na oder postavila simbolično pripoved iz leta 1930 o čarovniku, ki uporablja svoje mentalne spretnosti za nadzor občinstva in tako predstavlja oblast, ki obstaja zaradi neracionalnosti človeka.

Za zaključek sezone 22. maja napovedujejo predstavo, ki bo nadomestila sprva načrtovano Cesarjeva nova oblačila. Ostala bo pravljična vsebina, saj bo režiserka Maruša Kink na oder postavila del zbirke Janeza Trdine Bajke in povesti o Gorjanci. Predstava, ki bo nastala z združenimi močmi Zavoda Margareta Schwarzwald, Mestnega gledališča Ptuj, Cankarjevega doma in SSG, bo priložnost za spoznavanje specifičnega poglavja slovenske mitologije in njenih junakov kot so magični gozdni prebivalci: čarovnice, vile, krivopete, velikani, volkodlaki.

Program bo dopolnil še dodatni dogodek, ki ga prireja goriški Kulturni dom. Vse dramske predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Letos se bo vrnila tudi nagrada Primorskega dnevnika, s katero bo publika lahko izrazila svoje mnenje in si zagotovila brezplačni abonma za naslednjo sezono SSG, so še sporočili iz Kulturnega doma v Gorici.

SSG Trst, repertoarji