STA, 29. 9. 2015

Šentjakobsko gledališče v novo sezono s premiero Vilčnikove Micke

Novo sezono Šentjakobskega gledališča Ljubljana bo uvedla premiera komedije Micka, ki jo je po Linhartovi Županovi Micki priredil Rok Vilčnik. Pod režijo se podpisuje Simon Šerbinek, ki letos prevzema umetniško vodstvo gledališča. Petkovo premiero bo pospremila podelitev šentjakobskega prstana in naziva častna članica igralki Milevi Sovdat.

Šentjakobsko gledališče / Foto: Daniel Novakovič, STA

Vilčnik je pri priredbi Linhartove Županove Micke želel ohraniti segmente tradicije, obenem pa lik Micke, kot 30-letnice, ki še vedno živi doma pri svojem očetu, županu, prestaviti v današnji čas, je na novinarski konferenci povedal režiser. Po njegovih besedah komedija, v kateri ne manjka situacijske in besedne komike, na humoren način predstavi kmečko pamet in slovensko klenost, ki botruje vsem krizam in negativizmom.

Dogajanje komedije je postavljeno na obrobju Ljubljane v čas občinskega praznika vasice Šentflorjanske. Zgodba ostaja skoraj enaka prvotni, le da je prirejena za sodobni čas, prav tako je avtor ohranil nekoliko starinski jezik, dodal je vložke sodobnega ljubljanskega pogovornega jezika.

Sceno je oblikoval Dušan Fišer, kostume Stanislava Vauda Benčevič. Po njenih besedah je bil izziv pripraviti obleke, ki izhajajo iz tradicije, a obenem niso vezane na določeno zgodovinsko obdobje. Pomembno vlogo pri predstavi odigra tudi glasba, za katero je poskrbel Žarko Jankovič.

V predstavi ograjo Rok Glavan (Tulpenheim), Mileva Sovdat (Šternfeldovka) Tone Bertoncelj (župan), Jerica Majerhold Ostrovršnik (Micka), Edi Gril (Mickin zaročenec) in Grega Usenik (pisun). Sovdatova, ki je vlogo bogate vdove Šternfeldovke odigrala že leta 1978, in Bertoncelj sta pohvalila harmonično vzdušje študija igre.

Sovdatovi, ki je na letošnjem Linhartovem srečanju prejela Linhartovo plaketo za leto 2014, bo Šentjakobsko gledališče za 40 let njenega neprekinjenega članstva in ustvarjanja v tem ljubiteljskem gledališču, podelilo šentjakobski prstan in naziv častna članica.

Premieri Micke bodo v novi sezoni sledile še tri premiere za odrasle: igra Milana Jesiha Triko v režiji Gorazda Žilavca, komedija Maratonci tečejo častni krog v prevodu Primoža Viteza in režiji Matjaža Šmalca in komedija Ti nori tenorji Kena Ludwiga, ki jo bo režiral Gojmir Lešnjak.

V decembru se obeta še otroška predstava O petelinu in pavu po motivih Bine Štampe Žmavc režiserja Žige Sedmaka. Program je oblikoval Šerbinek, ki je doslej z gledališkem sodeloval kot lektor. Umetniško vodstvo je prevzel od Zvoneta Šedlbauerja.