STA, 26. 7. 2023

Šentjakobsko gledališče s predstavo Čakanje Godota avgusta na festivalu v BiH

Šentjakobsko gledališče bo v začetku avgusta s predstavo Čakanje Goodota v režiji Jaše Jamnika gostovalo na 15. festivalu gledališča v Mrkonjić Gradu v Bosni in Hercegovini. Festival predstavlja izbrane profesionalne študentske in ljubiteljske predstave, najboljšo izmed njih nato nagradi občinstvo. Čakanje Godota bo na sporedu 4. avgusta.
:
:
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir
Foto: A. Košir

Predstavo Čakanje Godota je za Dneve gledališča v Mrkonjić Gradu izbral strokovno-umetniški svet festivala, na katerega je uvrstil še predstave iz Velike Plane, Banjaluke in Laktašija. Kot so sporočili iz Šentjakobskega gledališča, cilj festivala ni tekmovanje, temveč izmenjava izkušenj, na njem pa podelijo samo nagrado občinstva. To si bo izbrane predstave lahko ogledalo med 4. in 7. avgustom.

Šentjakobsko gledališče je z igro Samuela Becketta v Jamnikovi režiji nedavno gostovalo tudi na 18. mednarodnem festivalu ljubiteljskega gledališča v Laktašiju v BiH. Selektor festivala je bil srbski igralec Tihomir Stanić, ki je v tekmovalni del uvrstil šest predstav iz BiH, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Na festivalu so prejeli dve nagradi. Žiga Medvešek, ki v predstavi igra vlogo Pozza, je dobil nagrado za igralsko stvaritev, Jamnik pa je prejel nagrado za najboljšo režijo.

"Čeprav je Beckett to delo usmeril v tragedijo kot žanrsko determinanto, nas režiser predstave Čakanje Godota Jaša Jamnik uvede v niz komičnih elementov, ki gledalcu pomagajo, da preide od mračnega časa v vzdušje, ki je bistvo tega dela. Z natančno režijo, ki temelji na veselju igralcev, je nastala navdahnjena predstava," je v utemeljitvi zapisala žirija.

Čakanje Godota je Šentjakobsko gledališče prvič v svoji dolgoletni zgodovini postavilo na svoj oder maja letos. Beckettovo besedilo, ki sodi v t.i. dramatiko absurda, je po režiserjevi oceni večno aktualno. Ob svoji postavitvi je izrazil upanje, da jim je uspelo narediti predstavo, ki ponuja veliko različnih, a sorodnih možnosti dojemanja.

Festival gledališča v Mrkonjić Gradu, Šentjakobsko gledališče, Čakanje Godota, BiH, Jaša Jamnik

Povezani dogodki