STA, 1. 9. 2010

Pred mariborskimi lutkarji z novimi prostori nova pričakovanja

S skorajšnjo selitvijo Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) v nove prostore v prenovljenem minoritskem samostanu na Lentu se povečujejo pričakovanja, kaj vse bodo novi prostori prinesli za razvoj mariborskega lutkarstva.
:
:

 

Po besedah župana Franca Kanglerja ima gledališko vodstvo veliko odgovornost, da objekt ne le vzdržuje, temveč mu da tudi vsebino.

Obnova nekdanjega minoritskega samostana, v katerega se bo v četrtek selil LGM, je bila zelo zahtevna in dolga leta "kamen spotike" v mariborski politiki, a končno bodo lutke dobile nov dom, je na današnji novinarski konferenci v prenovljenem objektu povedal Kangler. Sedaj se je po njegovih besedah treba usmeriti v prihodnost in objektu dati vsebino.

Direktor urada za kulturo in mladino Aleš Novak je poudaril, da je to eden najpomembnejših razvojnih projektov mariborske kulture, ki je pomemben tako na regionalni kot nacionalni ravni. S tem LGM po njegovih ocenah ne dobi ne le novih prostorov, ampak tudi možnost nadgradnje svojega ustvarjanja. "Za LGM se začenja nova razvojna zgodba," je dejal.

Direktorica gledališča Mojca Redjko, ki je sicer na položaju šele eno leto, se velikih pričakovanj ni ustrašila. "Ta odgovornost je sladka," je dejala ter poudarila, da bodo lahko sedaj uresničili vse svoje načrte. Želijo si širiti občinstvo in programske vsebine ter se posvetiti raziskovanju lutkovnega medija.

Nov objekt bo LGM prinesel sodobno opremljene lutkovne delavnice, zelo izboljšano odrsko infrastrukturo in lutkovni studio, kar bo omogočilo zahtevnejše predstave ter možnost lutkovnega in gledališkega izobraževanja. Pridobili so tudi dodatne kadre ter okrepili financiranje. "Osnovne pogoje za delovanje imamo in se te odgovornosti zavedamo," je dejala Redjkova.

Novo gledališko sezono pričenjajo 20. oktobra v veliki dvorani s premiero Krsta pri Savici za mladostnike režiserke Andreje Kovač, v mali dvorani pa z avtorskim projektom za odrasle Meso ali razodetje Jerneja Lorencija.

Obnovljeni minoritski samostan, kjer naj bi do leta 2012 obnovili še zunanji avditorij in cerkev, ki bosta služila glasbenemu gledališču, je hkrati prva uresničena investicija v okviru projekta Evropske prestolnice kulture (EPK). Po besedah župana sta sedaj na vrsti umetnostna galerija, ki naj bi zrasla le nekaj metrov stran od minoritov, in center uprizoritvenih umetnosti na drugi strani Drave.