STA, 27. 9. 2013

Šeligova Svatba v SNG Drama o našem času in nas samih

V SNG Drama so na oder postavili igro Svatba Rudija Šelige. Svatba je po besedah ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja igra o nas samih, o našem času, pa čeprav je bila napisana leta 1980. Govori o naših nestrpnostih, pa tudi o izjemni, včasih za nas neprepoznani lepoti. Režijo je prevzel Jernej Lorenci.
:
:
foto: Peter Uhan
foto: Peter Uhan
foto: Peter Uhan
foto: Peter Uhan
foto: Peter Uhan

Svatba, kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Samobor, pripoveduje o družbi, v kateri je vse navidezno. Razpoke med nami so prekrite s tanko plastjo strpnosti, navad in ritualov, združi nas le nevarnost, ki jo prinaša vsakršna drugačnost. In tudi sedaj živimo v takšnem času, ko vsakršno drugačnost le težko sprejemamo.

V ljubljanski Drami so se po besedah dramaturginje Eve Kraševec odločili za kolektiven pristop, pri katerem je pomembno predvsem, da je dobra celota, v kateri pa vsakdo najde svoje mesto. V fokusu so še vedno vprašanja o lepoti in transcendenci, kot v magijskem gledališču pred več kot tremi desetletji, ko je bila Svatba prvič uprizorjena v Kranju in v Mariboru, vendar je njihova postavitev drugačna.

Danes živimo v drugačnih okoliščinah in okrog nas obstajajo drugi simptomi. Na eni strani so jasne vzporednice, pomembne so pa tudi razlike, je dejala Kraševčeva in poudarila, da ima uprizoritev v Drami združevalni potencial in skupnostni naboj.

V tipično slovenskem okolju, v proletarski gostilni, se ob nedeljah zbirajo posebneži Shizofrenik, Ciganka, Grobar, Žagar... Vsi so zdolgočaseni in nikakor ne morejo osmisliti ali napolniti praznine nedeljskega popoldneva. Na drugi strani pa sta Lenka in Jurij, duševno in telesno prizadet par, ki živi v svojem svetu, polnem nenavadne poetičnosti in miline. Njuna goreča želja in življenjski ideal je poroka, vendar potrditvi njune zveze nasprotujta tako družbenosocialna kot cerkvena institucija. Ko jima zdolgočasena nedeljska družba za svojo zabavo vendarle priredi "poroko", se lahko zgodi samo še tragedija, so o predstavi zapisali v gledališču.

Kot je dejal Lorenci, v konstelaciji lažne skupnosti morajo biti žrtve. Lepota vznikne iz nepredvidljivega trenutka, je krhka in hkrati neuničljiva.

V predstavi igrajo Nina Ivanišin, Janez Škof, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Barbara Cerar, Matjaž Tribušon, Aljaž Jovanović, Gregor Baković, Vojko Zidar in Maja Končar. Scenograf predstave je Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović.

Premiera Svatbe bo na velikem odru SNG Drama Ljubljana 28. septembra ob 20. uri.