STA, 7. 6. 2016

Sasha Waltz kot koreografinja za Didono in Eneja v Teatru Colon

Nemška koreografinja Sasha Waltz je zasnovala plesne korake k operi Henryja Purcella Didona in Enej, ki jo bodo od danes do 12. junija uprizarjali v slovitem Teatru Colon v Buenos Airesu. Pri izvedbi najbolj znanega dela angleškega baročnega skladatelja bosta sodelovala orkester Akademije za staro glasbo in zbor Vocalconsort iz Berlina.
:
:

Sasha Waltz / Foto: Sebastian Bolesch, via Wikimedia Commons

"Vsebina je zelo aktualna, je zgodba o nekom, ki zbeži iz velike vojne, iz gorečega mesta Troja z vso posadko na ladji in pristane v Kartagini, kjer je sprejet kot begunec," je Waltz povedala za nemško tiskovno agencijo dpa. Preseneča jo aktualnost velikih antičnih del.

Operno delo govori o ljubezni med Kartažanko Didono in trojanskim junakom Enejem, ki mu duh v podobi boga Merkurja ukaže, naj zapusti Kartagino. Didoni po Enejevem odhodu umre.

Kot umetnica Waltz po poročanju dpa premika vprašanje o možnostih politične intervencije. Pri tem je zgradila most med umetnostjo in življenjem. Zanima jo namreč, kako ljudje med seboj komunicirajo in kako lahko skupaj ustvarjajo.

S serijo Poslušati je spodbudila interdisciplinarne dialoge med plesalci, glasbeniki in vizualnimi umetniki, k temu so namenoma povabili tudi begunce. Po gostovanju v Buenos Airesu bo Waltzeva v Berlinu zasnovala nov projekt, ki se bo neposredno nanašal na begunsko problematiko.

Teatro Colon, Buenos Aires