STA / Tatjana Zemljič, 25. 3. 2019

Saša Pavček ob svetovnem dnevu gledališča: Gledališče ohranja živ in neposreden stik med ljudmi (ozadje)

Svetovni dan gledališča, 27. marec, vsako leto ponudi priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. V Sloveniji bo osrednji dogodek podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije ob odprtju Tedna slovenske drame v Kranju. Mednarodno poslanico je prispeval dramatik Carlos Celdran, slovensko igralka Maruša Majer.
:
:

Foto: Pixabay

Gledališče s svojo prvobitnostjo ohranja živ in neposreden stik med ljudmi

Kot je ob gledališkem prazniku izpostavila predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) Saša Pavček, gledališče s svojo prvobitnostjo ohranja živ in neposreden stik med ljudmi, kar je v dobi elektronskih medijev zelo pomembno, če ne celo zdravilno. "Človeški odnosi, ki jih stkejo ustvarjalci v skupnem snovanju predstave, so živa snov, živa so tudi sporočila, ki jih prenašajo na občinstvo. To je neprecenljiva energija, ki je ne more nadomestiti noben drug medij," je zapisala za.

Slovenska uprizoritvena umetnost je po njenih besedah ustvarjalno močna, s strani države pa kronično podcenjena in podhranjena. V Sloveniji imamo dolgo gledališko tradicijo in visoko gledališko kulturo, ki jo negujejo tako mladi, večinoma žal prekarni ustvarjalci, kot tudi ustvarjalci z dolgoletnimi izkušnjami, je zapisala in dodala, da ZDUS stremi k medgeneracijski podpori tudi s pomočjo Sklada Jerneja Šugmana.

Kot je še zapisala, gledalci lahko izbirajo med različnimi gledališkimi poetikami. Slovensko občinstvo je na srečo številčno in gledališču naklonjeno, pa tudi zahtevno, kar je prav. "Samo vrhunske umetniške stvaritve bodo zmogle občinstvo obdržati in ga nagraditi s svojo lepoto in izpovednostjo," je sklenila.

 

Poslanici ob Svetovnem dnevu gledališča

Slovensko poslanico je letos prispevala članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada Maruša Majer. "Ne verjamem, da gledališče lahko spreminja svet... Verjamem pa, da bi bila brez njega popolnoma drug človek," je med drugim zapisala.

V njej je izrazila prepričanje, da igralci gledališke svetove ustvarjajo predvsem zaradi gledalcev. "Da se nam gledališče najbolj zgodi, ko sem jaz na odru skozi vse te zgodbe zelo jaz, hkrati pa pravzaprav tudi ti, ki me gledaš. Ko nama uspe, da se srečava v popolnem sedanjiku in si ta trenutek zares deliva, ko nama uspe, da se v njem pogledava na način, ki se mu zunaj teatra raje izogneva," je zapisala.

Mednarodno poslanico pa je prispeval priznani kubanski dramatik, gledališki režiser in pedagog Carlos Celdran. Kot je zapisal, njegova gledališka domovina živi v trenutkih srečevanja z gledalci, ki večer za večerom prihajajo v gledališče, da bi se jim pridružili in z njimi delili nekaj ur, minut.

"Svoje življenje gradim iz teh edinstvenih trenutkov, preneham biti jaz, ne trpim več zaradi sebe, prerodim se in razumem pomen gledališkega poklica: živeti trenutke čiste minljive resnice, ko vemo, da je tisto, kar pod odrskimi lučmi izrečemo in naredimo, resnično ter odseva najgloblji, najbolj osebni del nas samih. Gledališka domovina, ki je moja domovina in hkrati domovina mojih igralcev, je dežela, stkana iz trenutkov, v katerih odložimo maske, retoriko, vržemo preč strah pred tem, da bi bili, kar smo, in si v temi podamo roke," je zapisal.

Gledališka tradicija je po njegovih besedah horizontalna. "Nihče ne more z gotovostjo trditi, da gledališče obstaja v določenem svetovnem središču, mestu ali izbrani stavbi. Gledališče, kakor sem ga sprejel jaz, se širi skozi nevidno pokrajino, ki spaja življenja izvajalcev in gledališko veščino v en sam združujoč izraz," je zapisal.

Svetovni dan gledališča obeležujemo od leta 1962. Pobudo zanj je dal Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki je bil ustanovljen na predlog Unesca leta 1948. Po podatkih Statističnega urada RS so v letu 2017 kulturne ustanove v Sloveniji pripravile 7605 gledaliških prireditev: 4290 dramskih in drugih gledaliških del, 2010 lutkovnih predstav, 550 predstav sodobnega plesa, 322 predstav eksperimentalnega gledališča, 282 opernih predstav in drugih glasbeno-scenskih del ter 151 baletov. V povprečju je bilo 21 gledaliških prireditev na dan. Več kot 63 odstotkov prireditev je bilo lastna produkcija kulturnih ustanov, preostalo so bila gostovanja. Predstave si je ogledalo 1,4 milijona obiskovalcev, vsako povprečno 185 oseb.

 

Ob svetovnem dnevu gledališča podelitev nagrad ZDUS in drugi dogodki

Osrednji dogodek ob svetovnem dnevu gledališča v Sloveniji bo podelitev nagrad ZDUS na sredinem odprtju 49. tedna slovenske drame (TDS) v Kranju. Nagrade so letos preimenovali po velikih umetniških osebnostih slovenskega gledališča: nagrado Polde Bibič za življenjsko delo prejeme kostumografka Marija Vidau, nagrado Marija Vera za življenjsko delo pa igralec SSG Trst Vladimir Jurc.

Že danes bodo v SNG Drama Ljubljana svetovni dan gledališča obeležili s projekcijo celovečernega filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem v Šugmanovem salonu. Film, ki osvetljuje igralski poklic oziroma identifikacijo igralca z likom, bodo 27. marca prikazali še v SNG Nova Gorica, 28. marca v SNG Maribor in 30. marca v Prešernovem gledališču Kranj na TSD.

Poleg tega se bodo gledališča v sredo prazniku poklonila s prebiranjem poslanic pred predstavami.

Saša Pavček, Svetovni dan gledališča