STA, 6. 11. 2015

Salzburški festival 2016 bo uvedla praizvedba opere Thomasa Adesa

Salzburški festival se bo prihodnje leto začel s praizvedbo opere The Exterminating Angel britanskega skladatelja Thomasa Adesa. Opera v dveh dejanjih se naslanja na nadrealistični film Luisa Bunuela Angel uničenja, uprizorjena bo v koprodukciji opernih hiš iz Londona, New Yorka in Koebenhavna.
:
:

Felsenreitschule, Salzburg / Foto: Andreas Praefcke, via Wikimedia Commons

To bo "velikanski projekt", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na predstavitvi festivalskega programa za prihodnje leto poudaril umetniški vodja Sven-Eric Bechtolf. Režiral bo Tom Cairns, skladatelj sam pa bo vodil simfonični orkester avstrijskega radia.

Poletni festival v Mozartovem Salzburgu bo od 22. julija do 31. avgusta 2016 podobno kot letos obsegal 192 dogodkov, tako opernih in gledaliških uprizoritev kot koncertov. Proračun festivala, za katerega so izdali 230.000 vstopnic, se je v primerjavi z letošnjo izvedbo povišal na 60,5 milijona evrov.

Od opernih premier sta napovedani še Danajina ljubezen Richarda Straussa in Faust Charlesa Gounoda. Na prvi bo Dunajskim filharmonikom dirigiral Franz Welser-Möst, na drugi Alejo Perez. V celoti bo uprizorjena tudi Mozartova Da Ponte trilogija - opere Cosi fan tutte, Don Juan in Figarova svatba - v Bechtolfovi inscenaciji.

Tudi v gledališkem delu so predvidene tri premiere: Konec igre Samuela Becketta, Shakespearov Vihar ter Ignorant in blaznež Thomasa Bernharda.

Letošnji festival je bil 95-odstotno obiskan in je z 28,6 milijona evrov prihodkov od prodanih vstopnic postavil rekord v svoji zgodovini. Z letom 2017 bo njegovo umetniško vodstvo prevzel Markus Hinterhäuser, še poroča dpa.

Salzburger Festspielen, Salzburg