STA, 15. 10. 2013

S premiero Morilca začetek sezone novogoriškega gledališča tudi na malem odru

Predstava Morilec Eugena Ionesca bo v sredo uvedla sezono novogoriškega gledališča na malem odru. Predstava je v rokah mlade generacije pod režijskim vodstvom Marka Čeha, ki gledalcem obljublja pravo dramo absurda, ta pa se nekoliko razlikuje od Ionescovih bolj znanih del.
foto: Arhiv SNG Nova Gorica
foto: Arhiv SNG Nova Gorica
foto: Arhiv SNG Nova Gorica
foto: Arhiv SNG Nova Gorica
foto: Arhiv SNG Nova Gorica
foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Morilec je drama absurda iz zgodnejšega avtorjevega obdobja ter se razlikuje od njegovih najbolj znanih del, kot sta Plešasta pevka in Kralj umira. Obe sta bili z velikim uspehom uprizorjeni tudi na novogoriških odrskih deskah, zato v SNG Nova Gorica upajo, da bo tako tudi s predstavo Morilec.

"S to predstavo stopamo proti vetru in smo to, kar smo. Vendar ta uprizoritev ni namenjena vsakomur, namenjena je izbranim ljubiteljem gledališča," je o predstavi in delu povedal glavni igralec Kristjan Guček. Prepričan je, da je to drama o ljubezni, o "lovu za ljubeznijo do človeštva" in da je absurd pravzaprav realnost življenja.

Zgodba govori o Arhitektovem Sijočem mestu, kjer prebivalce pobija neznani Morilec. Berenger je odločen, da ga bo s pomočjo Edouarda našel, dokler ne pride do Zadnjega monologa. Po besedah dramaturginje Nuše Komplet morilec ni neka konkretna in jasna oseba, pač pa je lahko katerikoli popotnik skozi življenje: "Morilec ni čisto klasična drama absurda, saj je dogajanje odprto v mesto in v vsakdanjost."

Režiser Čeh je ob tem opozoril, da se v predstavi ne prepletajo različni žanri, pač pa ostaja le absurd. "Tega so naredili igralci, jaz sem jih samo postavil v situacijo," je poudaril.

Vloga Berengerja je bila zaupana Gučku, ob njem pa bodo na odru še Vesna Vončina, Maja Nemec, Miha Nemec, Milan Vodopivec, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Ivo Barišič in Laren Polič Zdravič.

Pri predstavi, besedilo je prevedla Ana Perne, sodelujejo še lektor Srečko Fišer, scenograf Marko Turkuš, kostumografinja Branka Pavlič, avtor glasbe Laren Polič Zdravič in oblikovalec svetlobe Samo Oblokar.

Povezani dogodki

Nuša Komplet, SiGledal, 20. 5. 2013
Mare. Maček. Mehanika. Morilec.