STA, 12. 6. 2021

S podelitvijo nagrad se začenja festival WoW

S podelitvijo nagrad se 12. 6. začenja festival WoW, ki predstavlja zaključek dvoletnega istoimenskega projekta Women on Women (WoW). Do 25. junija bo festival vključeval raznolik nabor dogodkov, med drugim predstavitev vodnika Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk, premiero filma Nike Autor in razstavo Barbare Kapelj z naslovom Lastne sobe.
:
:

Foto: Vesna Bukovec

Pri projektu WoW je društvo Mesto žensk sodelovalo s partnerskimi organizacijami iz Hrvaške, Irske in Severne Makedonije. Programska vodja Mesta žensk Iva Kovač je spomnila, da so bili pri projektu osredotočeni na predstavljanje dosežkov žensk in neheteronormativnih oseb v preteklosti in sedanjosti.

Na odprtju festivala, ki bo potekalo na zunanjem odru Gledališča Glej, bodo drugič podeli nagrade WoW, ki jih prejmejo Zana Fabjan Blažič, Aigul Hakimova, Gabrijela Simetinger, radijska oddaja Lezbomanija ter Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Z nagradami izpostavljajo "nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost kolektivov in posameznic - bork za boljši svet, feminističnih junakinj".

V nedeljo bodo na posebnem izletu predstavili dvojezični turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk, v katerem so urednica Tea Hvala ter soavtorici vsebinske zasnove Jasmina Jerant in Manca G. Renko zbrale zgodbe o pionirkah, ki so ženskam na Slovenskem utrle pot v poklicno življenje in plačano delo.

V prihodnjem tednu bodo na sporedu premiera celovečerca Nike Autor Filmski obzornik 80 - Metka, Meki, ki spremlja vsakdanje življenje danes 81-letne Metke Autor, s projektoma Katastrofični blues I in II bo svoje delo predstavila Skupina WoW, ki jo sestavljajo Samar Al Kerawe, Katja Kovač, Favour Edokpayi Musa, Viktoriia Pospelova in Samar Zughool, tekom festivala pa se bo ponovno mogoče igrati s kartami Neustrašne ženske.

Festival WoW bo sklenil novi razstavni projekt Barbare Kapelj Lastne sobe, ki bo na ogled od 21. do 25. junija v prostorih Cirkulacije 2. Pred odprtjem bo potekala tudi okrogla miza Lastne sobe - prvih 100 let o sodobnem dojemanju "lastnih sob", kot jih je opisovala Virginia Woolf.

WoW