STA, 12. 6. 2023

S Cirkuškim dnevom na Kongresnem trgu se začenja 16. Klovnbuf

S Cirkuškim dnevom, celodnevnim brezplačnim dogodkom na Kongresnem trgu, se bo začel mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa - Klovnbuf. V 16. izdaji se bo posvetil zlasti klovnadi, obenem pa bo prostor ohranil odprt tudi za forme novega cirkusa in robne žanre. Letos se festival širi še v Borovnico in Mursko Soboto.
:
:

Foto: Arhiv Bufeto

Festivalsko dogajanje bo na Kongresnem trgu ob 9.30 odprla gledališko-cirkuška predstava za najmlajše z naslovom Ravnovesje, ki bo ravnotežje in sposobnost njegove ohranitve otrokom približala na igriv in ustvarjalen način.

Večer pa bo sklenila predstava mladinskega cirkusa za vse generacije Cirkusa Fuskabo z naslovom Peron čudes. Predstava ponuja preprosto zgodbo o minevanju časa, osamljenosti, ljubezni, iskanju izgubljenega in ponovnih srečanjih. V produkcijo je vpletenih skoraj 30 mladih oseb, ki jih žene skupni cilj ustvariti predstavo, ki bo gledalca pritegnila in popeljala v drug svet, je mogoče razbrati iz programa Cirkuškega dneva.

Festival bo potekal vse do 25. junija. Dan pred tem se bo festivalsko dogajanje sklenilo v Ljubljani, od 14. junija gostujejo v Borovnici, 24. in 25. junija pa na Soboških dnevih v Murski Soboti. Poleg raznovrstnih domačih in tujih predstav bodo v času festivala potekale tudi delavnice Klovnbuf laboratorij, so sporočili organizatorji festivala.

Na Klovnbufu se bo poleg umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Španije in Nove Zelandije predstavila tudi domača produkcija zavoda Bufeto.

Klovnbuf je sestavljen iz več festivalskih sklopov: Gledališče, v sklopu katerega so uvrščeni dogodki, ki bodo potekali po različnih odrih, od Stare Mestne Elektrarne do Plesnega teatra in Španskih borcev, Mesto, kamor je uvrščeno današnje dogajanje ter Cirkuliranje oz. cirkuška delavnica 15. junija na Fužinah in LAB, v okviru katerega je več delavnic.

Letošnja novost bo postavitev cirkuškega šotora na Ambroževem trgu, ki bo gostil dogodke pod imenom Cirkovizija. Projekt je skupna iniciativa Zavoda Bufeto, kolektiva Mismo Nismo, Gledališča Ane Monro in združenja Cirkokrog, so še sporočili organizatorji.

Klovnbuf