STA, 31. 5. 2023

Rusko sodišče zavrnilo ukinitev pripora za gledališko režiserko Berkovič

Sodišče v Moskvi je danes zavrnilo ukinitev pripora za gledališko režiserko Evgenijo Berkovič, ki so jo priprli zaradi njene nagrajene igre o ruskih ženskah, ki so jih prek spleta rekrutirali za poroke z radikalnimi islamisti v Siriji. Berkovič je učenka Kirila Serebrenikova, enega najbolj inovativnih in uspešnih ruskih režiserjev.
:
:

Foto: Pixabay

Berkovič, ki je tudi avtorica čustvenih pesmi proti moskovski vojaški ofenzivi v Ukrajini, so aretirali ta mesec. Grozi ji do sedem let zapora, če jo bodo spoznali za krivo "opravičevanja terorizma". Obtožena je tudi spodbujanja "radikalnega feminizma".

38-letnica režiserka je danes sodišče zaprosila, da jo do sojenja izpustijo na prostost, a je moskovsko sodišče njeno prošnjo zavrnilo. Na sodišču so se danes v znak solidarnosti pojavili nekateri njeni podporniki.

"Nisem storila nobenega kaznivega dejanja," je dejala Berkovič, ki se je sodne obravnave udeležila prek video povezave. Povedala je še, da je njeno delo uprizarjanje predstav ter da ne obstaja nevarnost, da bi pobegnila, saj ima doma hčerki. "Govorim o človeških stvareh," je še dejala in poudarila, da je njeno predstavo financiralo rusko ministrstvo za kulturo.

"Mislite, da bi ministrstvo dalo nekaj rubljev za propagando terorizma?" se je vprašala. Berkovič, ki je mati dvema posvojenima najstniškima hčerkama, je še povedala, da se boji, da bi njeni hčerki zaradi ločitve doživeli "hud psihiatrični zlom".

Njena odvetnica Ksenija Karpinskaja pa je na sodni obravnavi izpostavila, da "sodijo o umetniškem delu". "Dostojevski bi se znašel v zaporu, ker njegov Zločin in kazen govori o manijaku, ki je ubil starko," je dodala.

Berkovič in avtorico Svetlano Petrijčuk so aretirani zaradi predstave z naslovom Finist, pogumni sokol, ki so jo leta 2019 pripravile izključno ženske. Petrijčuk prav tako grozi do sedem let zapora.

Berkovič je učenka Kirila Serebrenikova, enega najbolj inovativnih in uspešnih ruskih režiserjev. Domovino je zapustil, ko je ruski predsednik Vladimir Putin lani poslal vojsko nad Ukrajino.

Rusija, Moskva, Evgenija Berkovič