SNG Maribor, 24. 11. 2014

Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu v Oderzu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer je v soboto, 22. novembra 2014, z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva nastopil v dvorani Palazzetto v Oderzu.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

V vlogah veronskih ljubimcev sta nastopila Catarina de Meneses in Anton Bogov ter solisti in ansambel Baleta SNG Maribor. Asistent koreografinje in baletni mojster je Leo Mujić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Pascal Mérat.

Balet Romeo in Julija koreografinje Valentine Turcu interpretira vsebino Shakespearove in Prokofjeve zgodovinske umetniške mojstrovine na svojstven način in jo sodobno oplemeniti. Valentina Turcu stremi k baletu kot umetniškemu izrazu na najvišji ravni gledališke estetike, vizualne ustvarjalnosti, telesne popolnosti in čutnosti.

»Fascinira me moč zgodbe, njena brezčasnost in hkrati enostavnost. Vznemirljiva je že sama dinamika likov. Zgodba nas sooča z izjemnimi karakterji silne moči in neustrašnosti. Na eni strani neomajna odločitev ter ultimativna moč ljubezni, na drugi brutalna dejanja krutosti, ambicije, netolerance, sovraštva in njihove posledice,« je dejala Valentina Turcu.

Oderzo, v rimskih časih imenovan Opitergium, je mesto, ki se ponaša z bogato zgodovino. Gostovanje organizira Festival Opera in Piazza, posvečen legendarnemu tenorju Giuseppeju di Stefanu, ki že dve desetletji na operne in baletne predstave privablja tisoče gledalcev.

Povezava: Festival Opera in Piazza

SNG Maribor, Palazzetto, Oderzo, Iitalija