STA, 25. 5. 2011

Romeo in Julija tokrat v lutkovni različici

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo v petek, 27. maja, premiera lutkovne predstave Romeo in Julija, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Koper. Režijsko taktirko je prevzel Jaka Ivanc, za specifično likovno podobo lutk pa je poskrbel Miha Knific. Posebnost lutk je med drugim v tem, da "govorijo" oz. da jim animatorji odpirajo usta.
:
:

foto Nejc Saje

Kot je na novinarski konferenci povedal Ivanc, sta Knific in Tina Bonča, ki je lutkam oblikovala kostume, poskrbela za posebno izraznost lutk, medtem ko sta z Davorjem Hercegom želela pričarati vzdušje, ki bi pritegnilo občinstvo, ki zase sicer "misli, da je že preraslo lutkovne predstave".

Lutka ima po režiserjevem mnenju izredno moč, saj o težjih temah spregovori lažje kot igralec. Obenem je tudi bolj verodostojna in iskrena. Lažje je verjeti lutki kot igralcu, je prepričan Ivanc. Celotna igra temelji na animaciji lutk, igralec mora zato vso svojo pozornost nameniti izključno lutki. Ker pa so lutke premične, mora za eno lutko skrbeti več animatorjev hkrati, je poudaril Ivanc.

Kljub težavnemu delu, pri katerem sta včasih tako režiser kot animator nemočna, ker lutka denimo ne zmore določenih manevrov, pa je rezultat predstave impresiven, saj lahko, kot pravi Ivanc, "le lutka zares umre na odru".

Shakespearova tragedija je predstavljala izziv tudi dramaturgu Andreju Jakliču. Kot je poudaril, sta bili v zadnjem desetletju v Sloveniji le dve Shakespearovi igri uprizorjeni v lutkovnem mediju. Shakespearovo izražanje je namreč, tako Jaklič, nehvaležno za lutke, ki "sovražijo preveč govorjenja". Zato je od samega Shakespearovega besedila ostal le "gol skelet", ki je v celoti prirejen, ostal je le prizor na balkonu. Ohranjeni pa so zgodba, liki in Shakespearova dramaturgija, ki meša tragiko s komiko.

V predstavi nastopa devet animatorjev lutk: Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Brane Vižintin, Miha Arh, Gašper Malnar, Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko, Maja Kunšič in Jernej Slapernik.

Po besedah Maurič Lazarjeve, ki animira lutko Julije, je projekt uspel poskus čiste lutkarske predstave, v katero so vsi vložili veliko truda. Kljub napornemu delu, saj so lutke precej velike in težke, je študij predstave ekipi pomenil prijetno delo.