STA, 8. 5. 2014

Romana Kranjčan se s predstavo poslavlja od otroškega občinstva

V Cankarjevem domu bo drevi premiera predstave Romana, otroci in pošast Pozabaaa, v kateri je Romana Krajnčan združila svoje največje glasbene uspešnice. S prireditvijo se bo priljubljena pevka, ki je več kot 25 let ustvarjala za otroke, poslovila od najmlajših. Za ta korak se je odločila, ker se želi bolj posvetiti odraslemu občinstvu.
:
:

Foto: Arhiv Romana Kranjčan

V predstavi, stkani iz glasbenih uspešnic, ki so zaznamovale otroštvo marsikaterega otroka, je predstavljen mozaik nostalgije, čustev in pristnega otroškega veselja, so sporočili organizatorji prireditve.

Poleg pevke in gledališke ekipe v predstavi sodelujejo še plesalci Žigan Krajnčan, Kaja Janjić, Gašper Kunšek, Simona Kočar in Daniel Petković. Za režijo je poskrbela Ivana Djilas, pri dramaturgiji sta sodelovali Simona Semenič in Djilas, pri glasbi pa je Romani pomagal soprog Lojze Kranjčan. Za kostume je poskrbela Jelena Prokovič.

V ospredju predstave je zgodba o Deželi Romaninih pesmi, ki jo je napadla hudobna pošast Pozabaaa. Ta se hrani s časom, ki ga otroci in odrasli prebijejo pred televizijo in računalnikom. Zato so otroci pozabili na pesmi in petje. V napad proti Pozabii se odpravita Mišek Miško in Romana, ki se je lotita s pesmimi in s pomočjo zbranih otrok.

Romana Kranjčan (1964) je prvo kaseto za otroke Romana in Bolhobend posnela leta 1989. Tej je sledilo še 14 kaset in zgoščenk, šest muzikalov in glasbeno-plesnih predstav. Izdala je tudi več knjig za otroke, med katerimi so tudi Murenčki in Šola za klovne. Pet let je bila urednica glasbenih strani v reviji Ciciban, deset let je vodila oddajo za otroke na Radiu Kranj.

Za svoje delo je prejela več glasbenih nagrad, med njimi pet zlatih petelinov ter srebrni in zlati disk založbe Panika Records. Sodelovala je s priznanimi pesniki, kot so Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Feri Lainšček, Barbara Gregorič, Tone Pavček in Kajetan Kovič.