MGL, 12. 4. 2014

Ritmi sambe

Mestno gledališče ljubljansko, Andrew Bovell SAMBA LANTANA, režija Barbara Hieng Samobor, premiera 12. april 2014.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Ozadje
Ta mojstrsko napisana igra za kvartet dveh moških in dveh žensk, ki odigrajo devet različnih vlog, katerih zgodbe se prepletajo navidez lahkotno, kot ritmi sambe, gledalca spretno vodi po tankem robu med nepomembnimi vsakdanjostmi in naključnimi usodnostmi, med izrečenim in neizrekljivim.

Prvi del igre je prevladujoče dialoški, vendar besede v njem nimajo vedno pravega pomena, temveč le zapolnjujejo nerodne situacije, obenem pa zaradi podvajanja in simultanosti izstopijo iz realističnega govora v nekakšno samostojno, jezikovno sfero; drugi del igre pa je skupek monoloških sklopov brez aktivnega naslovnika. V tem delu množica govorov/jezikov trči med seboj, govori zaživijo samostojno življenje.

V prvem delu Sambe lantane se liki ukvarjajo s smisli in težavami svojih zakonov in (splošneje) življenj – ta del torej pripada zunanjemu svetu. V drugem delu (tretji del je kombinacija obeh prejšnjih) pa vstopimo naravnost v glave dramatikovih oseb: naenkrat so v prvem planu strahovi, vprašanja, pričakovanja, pretekla razočaranja, celo sanje. Vse je sicer artikulirano, vendar po človeško nerodno in parcialno: številne stezice in slepi konci tega blodnjaka se sestavijo šele takrat, ko jih pogledamo iz ptičje perspektive, ko jih med seboj sestavimo.

Žanr Sambe lantane je tako izmikajoč: če prvi del, prešuštna drama Leona, Sonje, Peta in Jane, vztraja pri realizmu, ki je sicer nenavaden, saj so vse situacije podvojene, se v drugem delu vse osebe (Valerie, Sarah, Nick, Neil) zamenjajo, prostor in čas iz hotelskih in dnevnih sob, barov in poznih večerov postaneta težje določljiva, tekst presenetljivo razvije nadrealistične poteze. V tretjem delu se prvič pojavi John, Valerijin mož; poleg Valerie in Sarah (iz drugega dela) spet nastopi Leon (iz prvega dela), ki tokrat prevzame svojo profesionalno vlogo detektiva in raziskuje izginotje Valerie Somers, kar smo spremljali v drugem delu. Leon-detektiv je torej edini iz prvega dela, ki se pojavi tudi v nadaljevanju, kar za bralca/gledalca predstavlja oporno točko.

O avtorju
Andrew Bovell je sodobni avstralski dramatik in scenarist. Rodil se je 23. novembra 1962 v zahodni Avstraliji, kasneje je živel v New Yorku, nato pa se preselil nazaj v Avstralijo, v Adelajdo. Diplomiral in magistriral je iz dramskega pisanja, delal kot gledališki kritik, pisati pa je začel konec 80. let. V začetku 90. je bil hišni pisec za gledališki družbi Melbourne Theatre Company in Darwin Theatre Company.

Njegovo najuspešnejše delo je Samba lantana (Speaking in Tongues, 1996), drama z nenavadno pisavo, ki je leta 1997 dobila nagrado AWGIE za izjemne dosežke v dramskem pisanju, ki jo podeljuje Avstralsko združenje piscev. Igra je bila več kot 50-krat uprizorjena v Avstraliji, Evropi in ZDA, leta 2001 pa je Bovell sam po njej napisal scenarij za film Lantana.

Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF / 5828 Kb)

MGL

Povezani dogodki