ZDUS, 6. 2. 2015

Recital Prešernove poezije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tudi letos pripravlja tradicionalni recital Prešernove poezije ob Slovenskem kulturnem prazniku.

Foto: Arhiv ZDUS

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo v nedeljo, 8. februarja točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu že devetindvajsetič s poezijo počastili letošnji kulturni praznik. S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika bodo med nastopajočimi tudi naši vrhunski dramski umetniki.

Recital se bo pričel s Prešernovo Zdravljico in nadaljeval s številnimi raznolikimi pesmimi v interpretaciji številnih dramskih igralk in igralcev domala iz vseh slovenskih gledališč. Nastopili bodo tudi samostojni ustvarjalci in študentje dramske igre.

Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor na namero nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Danes pa je ta prireditev ulično gledališče in praznik slovenske besede.

Točno opoldne se bo pričel tudi neposredni prenos na tretjem programu nacionalnega radia. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije z neposrednim radijskim prenosom želijo ponesti Prešernovo pesem po vsej Sloveniji in z umetniško besedo razveseliti tudi rojake v zamejstvu in po svetu. Do trinajstih bodo recital spremljali preko radijskega zvočnega mostu tudi v Vrbi na Gorenjskem.

Maja Gal Štromar, ZDUS, 27. 6. 2017
Gašperju …
ZDUS, 11. 6. 2019
Vse najboljše, Dušan Mlakar!